8/11/2021

3nm Mac ve iPhone çipleri 2023'te geliyor, Apple Silikon yol haritası Intel'in önüne geçiyor

Apple, iPhone ve iPad A serisi çipleri geliştirdikten sonra bu mimariyi dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara getirerek, Mac'lerin içindeki ilk Apple Silikon çiplerini piyasaya sürmesiyle PC dünyasını kasıp kavuruyor.

Bugün The Information, Apple'ın yavaşlamaya niyeti olmadığını ve önümüzdeki yıllarda daha da hızlı ikinci ve üçüncü nesil çipler için planları olduğunu söyledi.

M1, M1 Pro ve M1 Max, 5 nanometrelik bir işlemle üretiliyor. Rapor, Apple'ın 2022'de yükseltilmiş bir 5 nanometre işlemi kullanarak ikinci nesil Apple Silikon çiplerini takip edeceğini söylüyor. Bu nedenle, M1 nesline kıyasla performans ve verimlilik kazanımları nispeten küçük olacaktır. Apple, bu yongalardan en azından bazılarının iki kalıp içermesini ve masaüstü Mac'ler gibi daha büyük yongaları barındırabilen makinelerde performansı iki katına çıkarmayı planlıyor.

En önemlisi, The Information, Apple ve dökümhane ortağı TSMC'nin 2023 yılına kadar Mac'ler için 3 nanometre çipler üretmeyi planladığını söylüyor. Bunlar, çip başına toplam 40 CPU çekirdeği ile dört adede kadar kalıp içerebilir. Üçüncü nesil çipin üç versiyonunun kod adı 'Ibiza', 'Lobos' ve 'Palma' olduğu bildiriliyor.

Rapora göre yol haritası, Apple'ın "tüketici bilgisayarları için Intel'in gelecekteki işlemcilerinden kolayca daha iyi performans göstermeye" devam edeceğini gösteriyor.

iPhone'un da 2023'te 3 nanometre çiplere geçmesi ve Apple'ın akıllı telefon pazarında silikon performansındaki liderliğini sürdürmesi bekleniyor.

Kısa vadede, Apple'ın yeni Mac Pro'sunun özünde çift M1 Max tasarımı oluşturan en az iki kalıp içermesini bekleyebilirsiniz. Bloomberg'den Mark Gurman daha önce Apple'ın en üst düzey çipinin dört kalıp içereceğini öne sürmüştü.

Söylentilere göre 2022 MacBook Air, makinenin termal kısıtlamaları nedeniyle üst düzey çiplerden çok daha az güçlü olsa da, Apple'ın ilk ikinci nesil çipine sahip olacak.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler