8/12/2022

Apple, Gelişmiş Veri Koruma özelliği ile iCloud yedeklerini şifreleyecek

Apple, tam yedeklemeler, fotoğraflar ve notlar dahil olmak üzere sunucularındaki ek iCloud verilerini şifrelemeyi planladığını duyurdu Gelişmiş Veri Koruma adı verilen özellik, Apple'ın sunucularında depolanan en hassas kullanıcı verilerinin bazılarının içeriğini görmesini engelleyecek.

Güvenlik savunucularını memnun edecek olan bu özellik, Apple'ın yetkililere şifreli bir yedekleme içeriği sağlaması imkansız olacağından, kolluk kuvvetlerini üzebilir.

Gelişmiş Veri Koruma adı verilen özellik, Apple'ın sunucularında depolanan en hassas kullanıcı verilerinin bazılarının içeriğini görmesini engelleyecek ve Apple'ın şifreli bir yedeğin içeriğini kolluk kuvvetlerine sunmasını imkansız hale getirecek.

Apple'a göre şifreli yedeklemeler tercihe bağlı olacak ve yıl sonundan önce ABD'de kullanıma sunulacak.

Apple daha önce sunucularında depoladığı birçok veriyi şifrelemiş olsa da, metin mesajları, kişiler ve diğer önemli verileri içeren tüm cihaz yedeklemeleri uçtan uca şifrelenmemişti ve Apple daha önce yedeklemelerin içeriğine erişebiliyordu.

Hareket, birçoğu daha önce şifrelenmemiş iCloud yedeklemelerini Apple'ın gizlilik politikasında zayıf bir bağlantı olarak işaret eden güvenlik savunucularını memnun edecek. Ayrıca, Apple'ın sunucuları herhangi bir şekilde ihlal edildiğinde kullanıcı veri içeriğinin ifşa edilmeyeceği anlamına da gelir.

Apple'ın iMessage'ı ve cihazları şifrelenmiş olsa bile, Apple'ın yedeklemeleri şifrelememe politikasını soruşturmalarda materyal elde etmenin bir yolu olarak kullanan kolluk kuvvetlerini rahatsız edebilir.

Apple, San Bernardino, Kaliforniya'da bir terörist tarafından kullanılan şifreli bir iPhone'un kilidini açmak için FBI'ın onu mahkemeler aracılığıyla zorlama girişimiyle ünlü bir şekilde mücadele etti. O sırada Apple, sunucularında şifrelenmemiş bir iCloud yedeklemesinin aynı verileri almak için bir seçenek olduğunu söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvvetleri genellikle şifrelemeye karşı çıkıyor çünkü bu, şüphelilerin "karartılmasına" izin veriyor ve kolluk kuvvetlerinin daha önce daha düşük güvenlik seviyeleri altında erişebilecekleri potansiyel kanıtlara erişimini engelliyor.

2018'de, Apple CEO'su Tim Cook bir röportajda, Apple'ın uçtan uca şifrelenmiş iCloud yedeklemeleri konusundaki karar vermesindeki bir faktörün, kullanıcılarının Apple'ın verilerini kurtarmaya yardımcı olmasını beklemesi olduğunu söyledi. Kullanıcılar parolalarını unuturlarsa ve Gelişmiş Veri Koruması açıksa Apple, gerekli şifreleme anahtarına sahip olmadığı için hesabı geri yükleyemez.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler