12/11/2022

Apple, kendi arama motorunda hangi aşamada?

The Information'ın bugün yayınladığı yeni bir rapor, Apple'ın "Google'ınkiyle kafa kafaya rekabet edebilecek arama yetenekleri" geliştirmeye yönelik süregelen çabalarını ele alıyor.

Bu çabaların bir parçası olarak Apple, 2018 yılında bir grup Google mühendisi tarafından kurulan Laserlike adlı bir AI haber girişimini satın aldı. Ancak bugünün raporu, Laserlike'nin kurucularının Google'a geri döndüğünü söylüyor…

Laserlike'nin kurucu ortağı Srinivasan Venkatachary, Apple'ın arama ekibinin kıdemli direktörlüğünü üstlenmiş ve en az 200 çalışanın yönetilmesine yardımcı olmuştu. Bu ekip, Spotlight ve Siri Önerileri gibi özelliklerin yanı sıra Siri sesli yardımcısının kendisinden gelen yanıtların geliştirilmesinden sorumluydu.

Venkatachary, Apple'da geçirdiği süre boyunca, aynı zamanda eski bir Google yöneticisi olan Apple'ın makine öğrenimi ve yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı John Giannandrea'ya rapor verdi. Venkatachary ayrıca, birkaç Google Arama çalışanını işe almaya odaklanarak Apple'daki arama ekibinin çalışan sayısını da genişletti.

Venkatachary şimdi diğer Laserlike kurucu ortaklarıyla birlikte Google'a geri döndü:

Venkatachary, portföyünde yapay zeka gibi teknolojilerin sosyal sorunları nasıl etkilediğini izlemekle görevli bir grubu içeren, teknoloji ve toplumdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı James Manyika yönetiminde Google'da mühendislik başkan yardımcısı. Bu kişi, Venkatachary'nin Laserlike kurucu ortakları Steven Baker ve Anand Shukla'nın da ekibinin bir parçası olduğunu söyledi. Eski Apple çalışanlarının özel olarak ne üzerinde çalıştığı öğrenilemedi.

Ancak bugünün raporunun işaret ettiği gibi, Apple ve Google, arama endüstrisinde hem rakip hem de ortaktır. En önemlisi, Google, tüm Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olarak kalması için Apple'a yılda tahmini 18 milyar ila 20 milyar dolar ödüyor.

Apple'ın özel bir Google arama değişimi başlatmayı planlayıp planlamadığı belirsizliğini koruyor, ancak bugünün raporu, şirketin bunu yapabilmek için hala "en az dört yıl uzakta" olduğunu gösteriyor:

Ekipte yer alan kişi, Apple'ın potansiyel bir Google arama değişimi başlatmasından en az dört yıl uzakta olduğunu tahmin ediyor. Bunu yapmak kuşkusuz ekibin bütçesinde önemli bir artış gerektirecektir. Apple ayrıca, Bing'in arama pazarında nispeten küçük bir paya sahip olması nedeniyle, Microsoft'un Bing'i ile Apple'ın Google ile yaptığı anlaşmaya benzer bir anlaşma yapabilir.

Bu arada Apple'ın, Venchacatary'nin eski ekibinin teknoloji geliştiricisini "Apple Music ve App Store için güçlü arama" yapacak şekilde genişletmeye odaklandığı bildiriliyor. Teknolojiyi, "çeviri içerenler gibi doğal dil işlemeyi kullanan uygulamalar geliştiren Apple ekipleri için veri oluşturmak" için de kullanabilir.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler