22/6/2020

Apple, Yeni İşletim Sistemi iOS 14'ü Tanıttı

iOS 14 ile iPhone akıllı telefonlar yeni ana ekran tasarımına, yeni araç

WWDC 2020 başladı ve Apple, iOS 14 işletim sistemini resmen duyurdu. Yeni mobil işletim sistemi birçok yeni özellik ile birlikte, yepyeni arayüz tasarımlarını da birlikte getiriyor.

iOS 14, tüm uygulamalarınızı düzenlemek ve rahatlıkla erişmenizi sağlamak için yeni "Uygulama Kitaplığı" görünümünü kullanıcılarına sunuyor. "Uygulama Kitaplığı"nda uygulamalar otomatik olarak düzenlenirken, ana ekranınızın simgeler ile dolu yapısından kurtulmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca isterseniz tüm uygulamalarınızı yeni liste görünümü ile sıralayabilirsunuz. Hatta sıralamayı sizin uygulama kullanım yoğunluğunuza bakarak iPhone akıllı telefonunuz otomatik olarak da sıralayabiliyor.

Sizler ile daha önceki haberlerimizde, konsept videosunu paylaştığımız ana ekranda araç çubukları özelliği de resmi olarak duyuruldu. Yeni araç çubukları ile iPhone ana ekranınız artık size daha zengin içerikler sunabilecek ve siz araç çubuklarının boyutlarını tercihinize göre ayarlayabileceksiniz. "Bugün Görünümü"nden seçeceğiniz araç çubuğunu ana ekranınıza yerleştirirken, diğer tüm simgeler otomatik olarak seçtiğiniz araç çubuğunuza yer açacak. Tüm araç çubuklarına da kolayca "Araç Çubuğu Galerisi"nden ulaşabiliyorsunuz.

Bizim uzun zamandır iOS işletim sisteminde olmasını hayal ettiğimiz, resim içinde resim(Picture in Picture) özelliği de iOS 14 sürümü ile hayata geçiyor. Resim içinde resim özelliği ile artık bir telefon çağrısı aldığınızda ekranın üst tarafında telefon çağrısı bilgi ve düğmeleri bir kutucuk içerisinde çıkacak. Bu sayede telefonunuzla önemli bir epostayı cevaplarken, gelen çağrı işinize engel olamayacak. Apple'ın dijital asistanı Siri de artık tüm ekranınızı kaplamadan size yardımcı olabilecek.

iOS 14 sürümü ile gelen yeni çeviri özelliği de artık internet bağlantısı gerekmeden çalışabilecek. Mikrofon tuşuna basarak söyleyeceğiniz cümleyi, çeviri uygulaması saniyeler içerisinde tam 11 dile çevirebilecek.

Mesajlar uygulaması da iOS 14 sürümü ile birlikte yeni özelliklere kavuşuyor; memoji aksesuarları(yüz maskesi gibi), mesaj sabitleme, grup mesajları için yeni özellikler, bahsetme özelliği

Bisiklet kullanmayı sevenler için de bir müjdemiz var. iOS 14 ile birlikte Apple Haritalar uygulaması bisiklet rotaları, bisiklet sürerken toplam kat ettiğiniz yükseklik ve rotanızdaki trafik yoğunluğunun bildirimi gibi özellikler ile bisiklet severleri mutlu edeceğe benziyor. Ayrıca Haritalar uygulaması elektrik şarj istasyonlarını da iOS 14 sürümü ile birlikte göstermeye başlayacak.

iOS 14 sürümü ile birlikte Apple CarPlay'e de yeni duvar kağıtları, park yerleri, vaktiniz yoksa hızlı yemek yiyebileceğiniz yer opsiyonlarını gösterecek. Ayrıca CarKey özelliği ile artık arabanızı doğrudan telefonunuz ile açabileceksiniz. Apple CarKey desteğine sahip ilk araçlar 2021 yılında piyasaya sürülecek BMW 5 serisi ile çalışmaya başlayacak.

iOS 14 ile birlikte yeni gelen App Clip özelliği ise AppStore'da beğendiğiniz uygulamayı indirmeden kısaca deneyimlemenizi sağlayacak. App Clip özelliğini NFC tag'leri, Safari uygulaması, Apple Haritalar uygulaması, QR kodu gibi seçenekler ile kullanabileceksiniz.

Yeni iOS 14 Beta sürümü uygulama geliştiriciler için bugün itibarı ile indirilebilir durumda. Temmuz ayı içerisinde ise halka açık beta sürümü yayımlanacak. iOS 14 halka açık sürümü ise bu sonbaharda yayımlanacak.

WWDC'de tanıtımı yapılan tüm yenilikleri kısa tanıtımını izlemek isterseniz, videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler