6/6/2023

Apple'ın en çok beklenen ürünü AR/VR gözlüğü Vision Pro tanıtıldı

Apple, Vision Pro karma gerçeklik başlığını 3.499 dolardan başlayarak duyurdu Apple'ın yeni AR/VR başlığı, Apple'ın EyeSight özelliği ile birlikte.

Apple başlığı, sızıntılar ve söylentilerle 2017'ye kadar uzanan en çok beklenen ürünlerinden biriydi. Ancak spekülasyonların yıllar süren ardından dün WWDC 2023 ana etkinliğinde, Apple nihayet bize Vision Pro olarak adlandırdığı cihaza gerçek bir bakış verdi.

AR ve VR uygulamalarını desteklemek üzere tasarlanan Vision Pro, bir kontrol cihazına ihtiyaç duymadan kullanılan bağımsız bir başlık olarak öne çıkıyor. Bunun yerine, çok sayıda harici ve dahili sensör ve kameranın kullanımı sayesinde Apple, tamamen ses girişlerine ve el/göz hareketlerine dayanmayı planlıyor. Bunun üzerine, Apple, başlığın dış kısmındaki pürüzsüz eğimli ekrandan yararlanarak insanların bir kişi cihazı takarken kullanıcının tepkilerini görmesini sağlayan EyeSight adında yeni bir özellik oluşturdu.

Vision Pro başlığı, ağırlığını azaltmaya yardımcı olacak harici bir bataryaya sahip.AppleMümkün olduğunca hafif olması için Vision Pro, özel bir alüminyum alaşımından işlenmiştir, dijital bir taç kullanıcıların kendilerinin dalga boyutunu kolayca ayarlamalarını sağlar. Bu arada, başlık bandı, baş şekillerinin çeşitli boyutlarına uyum sağlamak üzere tasarlanmış olup yine de yumuşak, konforlu ve kolay ayarlanabilirdir. Başbandın içine çift sürücülü ses podları yerleştirilmiştir ve bu podlar, mekansal ses sağlar. Başlığın ağırlığını daha da azaltmak için Vision Pro, başlığa bir kabloyla bağlı harici bir bataryaya sahiptir.

Optikler konusunda, Vision Pro, Apple'ın toplamda 23 milyon piksel sunduğunu söylediği çift 4K mikro-OLED ekranlı patentli üç öğeli bir mercek kullanıyor. İç kısmında IR kameralar ve LED aydınlatıcılar bulunurken, cihazın dış kısmında hem LiDAR hem de geleneksel kamera sensörleri bulunur. Tüm başlığı çalıştıran şey, Apple'ın visionOS adlı işletim sistemidir ve şirketin yeni R1 yongası ve M2 işlemcisi ile birlikte, Apple'ın 'gecikmesiz' ve 'yüksek tepki hızı' olarak tanımladığı bağımsız bir performans sunar.

Ayrıca, Safari ve diğer tanıdık uygulamaları kullanabilir ve hâlâ gerçek dünyadaki nesnelerle veya insanlarla etkileşimde bulunabilirsiniz. Apple ayrıca, Vision Pro için özel bir App Store sürümü oluşturduğunu ve yeni AR ve VR yazılımlarını indirmenin temel yolunun bu olacağını belirtiyor. Vision Pro'nun evde kullanım için tasarlandığını söyleyerek, Apple, FaceTime gibi tanıdık uygulamaların yeni sürümleri sayesinde, başlık yolculukta olan insanlar için harika bir işbirliği aracı olduğunu söylüyor.

Ancak, geleneksel bir video görüşmesinde olduğu gibi, Vision Pro kullanıcıları Apple'ın 'Persona' olarak adlandırdığı bir temsil ile temsil edilecek, bu da başlığın sensörlerinin ve yeni bir makine öğrenme algoritmasının verileriyle oluşturulan kullanıcının dijital bir temsilidir. Bunun yanı sıra, daha ciddi çalışmalar yapmak isteyenler için Vision Pro'yu bir Magic Keyboard ve Trackpad ile eşleştirerek daha geleneksel bir masaüstü kurulumu oluşturabilirsiniz.

Vision Pro'nun bir diğer özelliği, Apple'ın ilk 3D kamerasının bulunmasıdır. Apple, kameranın eklenmiş derinlik bilgisiyle özel anları yakalamak için kullanılabileceğini ve bir kişinin video kaydedip kaydetmediğini net bir şekilde belirttiğini söylüyor. Alternatif olarak, başlığı sadece TV veya filmleri izlemek için şık bir şekilde kullanmak isterseniz, 100 fit genişliğe kadar ölçülen sanal bir ekran üzerinde videoları izlemek için özel bir mod bulunmaktadır. Oyun konusunda ise, Apple, Vision Pro'nun Apple Arcade kütüphanesinden 100'den fazla farklı başlığı desteklediğini ve başlığın ihtiyaç duyulduğunda bir PS5 veya Xbox denetleyicisiyle eşleştirilebileceğini belirtiyor.

WWDC 2023 etkinliğinde, Apple ayrıca Disney ile bir ortaklık duyurdu ve bu ortaklık Vision Pro için Disney+ şovlarını izlemenin gelişmiş yollarını, basketbol oyunları için AR demo deneyimlerini ve daha fazlasını sunacağını ima etti. Bununla birlikte, görünüşe göre bu demo deneyimlerinin birçoğu hâlâ devam etmekte olan çalışmalar olduğu belirtilse de, Disney CEO'su Bog Iger, Disney+ uygulamasının Vision Pro'da başlangıçta kullanılabilir olacağını duyurdu.

Son olarak, Vision Pro'nun Apple'ın güvenlik hedeflerine uygun olmasını sağlamak için başlığın yeni bir Optik Kimlik doğrulama sistemi alacağını belirtmek gerekir. Bu sistemde bir kişinin irisini kullanarak cihazı kilitleme ve giriş yapma işlemleri gerçekleştirilir. Apple ayrıca, Optik Kimlik verilerinin tamamen şifreli olduğunu ve yalnızca yerel olarak depolandığını, kullanıcının nereye baktığı bilgisinin herhangi bir üçüncü taraf uygulama veya web sitesiyle paylaşılmayacağını iddia etmektedir.

Vision Pro'nun önümüzdeki yılın başlarında 3.499 dolar fiyatla satışa sunulması planlanmaktadır.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler