4/4/2023

ChatGPT, gizlilik endişeleri nedeniyle İtalya'da yasaklandı

İtalya, gelişmiş chatbot ChatGPT'yi engelleyen ilk Batılı ülke oldu.

İtalyan veri koruma yetkilisi, ABD merkezli OpenAI tarafından oluşturulan ve Microsoft tarafından desteklenen modelle ilgili gizlilik endişeleri olduğunu söyledi.

Düzenleyici, OpenAI'yi "derhal geçerli olmak üzere" yasaklayacağını ve soruşturacağını söyledi.

ChatGPT, kullanıma sunulduğu Kasım 2022'den bu yana milyonlarca kişi tarafından kullanıldı.

Doğal, insana benzer bir dil kullanarak soruları yanıtlayabilir ve ayrıca 2021'de olduğu gibi interneti veri tabanı olarak kullanarak diğer yazı stillerini taklit edebilir.

Microsoft buna milyarlarca dolar harcadı ve geçen ay Bing'e eklendi.

Ayrıca, teknolojinin bir sürümünü Word, Excel, PowerPoint ve Outlook dahil olmak üzere Office uygulamalarına yerleştireceğini söyledi.

Yapay zekanın (AI), istihdama yönelik tehdidi ve yanlış bilgi ve önyargının yayılması da dahil olmak üzere potansiyel riskleri konusunda endişeler var.

Bu haftanın başlarında, Elon Musk da dahil olmak üzere teknolojideki önemli figürler, bu tür yapay zeka sistemlerinin, onları geliştirme yarışının kontrolden çıktığı korkusuyla askıya alınması çağrısında bulundu.

İtalya, OpenAI'nin sohbet robotunu engellemenin yanı sıra Genel Veri Koruma Yönetmeliği'ne uyup uymadığını da araştıracağını söyledi.

GDPR, kişisel verileri nasıl kullanabileceğimizi, işleyebileceğimizi ve saklayabileceğimizi yönetir.

İtalya 20 Mart'ta uygulamanın kullanıcı konuşmalarını ve ödeme bilgilerini içeren bir veri ihlali yaşadığını söyledi.

"Platformun işleyişinin altında yatan algoritmaları 'eğitmek' amacıyla kişisel verilerin toplu olarak toplanmasını ve saklanmasını" haklı gösterecek hiçbir yasal dayanak olmadığını söyledi.

Ayrıca, kullanıcıların yaşını doğrulamanın bir yolu olmadığı için, uygulamanın "reşit olmayanları, gelişim ve farkındalık derecelerine kıyasla kesinlikle uygun olmayan yanıtlara maruz bıraktığını" söyledi.

Google'ın rakibi yapay zeka sohbet robotu Bard şu anda mevcut, ancak aynı endişeler nedeniyle yalnızca 18 yaşın üzerindeki belirli kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

İtalyan veri koruma otoritesi, OpenAI'nin gözlemcinin endişelerini nasıl gidereceğini söylemek için 20 günü olduğunu ve 20 milyon € (21.7 milyon $) para cezası veya yıllık gelirin %4'üne kadar cezası olduğunu söyledi.

Başka bir yerde, İrlanda veri koruma komisyonu, eylemlerinin temelini anlamak için İtalyan düzenleyici ile takip ettiğini ve yasakla bağlantılı olarak "tüm AB veri koruma yetkilileriyle koordinasyon sağlayacağını" söyledi.

AB şu anda yapay zeka konusunda dünyanın ilk mevzuatı üzerinde çalışıyor olsa da BEUC'nin endişesi, AI Yasasının yürürlüğe girmesinin yıllar alacağı ve tüketicileri yeterince düzenlenmemiş bir teknolojiden zarar görme riskiyle karşı karşıya bırakacağı yönünde.

"ChatGPT ve benzeri sohbet robotlarının insanları nasıl kandırabileceği ve manipüle edebileceği konusunda büyüyen ciddi endişeler var. Bu yapay zeka sistemlerinin daha fazla kamu denetimine ihtiyacı var ve kamu yetkilileri onlar üzerindeki kontrolü yeniden sağlamalı" dedi.

ChatGPT halihazırda Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya dahil olmak üzere birçok ülkede engellenmiştir.

OpenAI, İtalyan veri koruma düzenleyicisi Garante'nin talebi üzerine İtalya'daki kullanıcılar için ChatGPT'yi devre dışı bıraktığını söyledi:

"İnsanların gizliliğini korumaya kararlıyız ve GDPR ve diğer gizlilik yasalarına uyduğumuza inanıyoruz" diye yazdı.

Kuruluş, AI sistemlerinin "özel kişiler hakkında değil, dünya hakkında bilgi edinmesini" istediği için ChatGPT gibi AI sistemlerini eğitirken kişisel verileri azaltmaya çalıştığını söyledi.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler