3/2/2024

Elon Musk'un Neuralink'i İlk İnsan İmplantını Duyurdu

Elon Musk, şirketi Neuralink'in, teknolojinin ilk insan testinde bir kişiye deneysel bir beyin cihazı yerleştirdiğini söyledi.

Neuralink, madeni para büyüklüğündeki cihazı “beyin-bilgisayar arayüzü” olarak tanımlıyor. Tıbbi bir operasyonla beynin içine implante edilmek üzere tasarlandı.

Musk haberi sahibi olduğu sosyal medya hizmeti X'ten duyurdu. Milyarder iş adamı aynı zamanda Tesla ve SpaceX'in de sahibi. Şirketi Neuralink, beyin ve bilgisayarlar arasında doğrudan iletişim bağlantıları kurmayı hedefliyor.

Musk, "İlk insan @Neuralink'ten (Pazar) implant aldı ve iyileşiyor" diye yazdı. İmplante edilen cihazın ilk sonuçlarının "umut verici nöron artışı" aktivitesi gösterdiğini ekledi.

Spike, nöronların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı bir yöntem için kullanılan bir terimdir. Cambridge Learner's Dictionary, nöronu "beyniniz ile vücudunuzun diğer kısımları arasında mesajlar taşıyan bir sinir hücresi" olarak tanımlar.

Cihaz, son derece küçük bir bilgisayar ve beynin hareket amacını kontrol eden kısmına bağlanan son derece ince kablolar içeriyor.

Neuralink, implantın beyin bozukluklarını tedavi etmek ve ciddi sırt yaralanması mağdurlarının vücut hareketini yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için tasarlandığını söylüyor. Şirket yetkilileri ayrıca sistemin bir gün kör insanların yeniden görmesine yardımcı olmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Şirket, beyin-bilgisayar arayüzünün ilk hedeflerinden birinin, insanlara temel bilgisayar görevlerini yalnızca düşünceleri kullanarak kontrol etme yeteneği kazandırmak olacağını söyledi. Musk, cihazın gelecekte süper bilgisayarlara ve yapay zeka (AI) teknolojisine ayak uydurmak amacıyla insan zekasını geliştirmek için de kullanılabileceğini söylüyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), geçtiğimiz Mayıs ayında Neuralink cihazının insanlar üzerinde test edilmesini onayladı.

Neuralink, Musk'un implant hakkındaki açıklamasını X'teki bir mesajda yeniden yayınladı.

Musk, X'teki bir başka mesajında ise ilk Neuralink ürününün adının "Telepati" olduğunu yazmıştı. Ürünün amacının, kullanıcıların akıllı telefonlarını veya bilgisayarlarını "sadece düşünerek" kontrol etmelerine olanak sağlamak olduğunu söyledi. Musk ayrıca ilk kullanıcıların kollarını veya bacaklarını kullanamayan kişiler olacağını da belirtti.

Beyin-bilgisayar arayüz sisteminin veya benzer cihazların insanlarda ne kadar iyi çalışacağı belirsizliğini koruyor. Neuralink için izin verilenler gibi FDA onaylı denemeler, önerilen ürünlerin güvenliği ve etkinliği hakkında veri toplamayı amaçlıyor.

Neuralink, insan sinir sistemini bilgisayarlara bağlamak için tasarlanmış sistemler geliştirmede yalnız değil. Clinicaltrials.gov web sitesi şu anda dünyanın çeşitli yerlerinde 40'tan fazla beyin bilgisayar arayüzü denemesinin sürdüğünü bildiriyor.

Neuralink, implantın daha önceki denemelerini maymunlar, domuzlar ve koyunlar kullanarak gerçekleştirmişti. Reuters ayrıca şirketin geçmişteki hayvan deneyleri hakkında da haber yapmıştı.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler