4/5/2021

Epic, ücretsiz oyunlara en az 11,6 milyon dolar harcadı

Bu para karşılığında ise 5 milyon yeni üye kazandı. İşte Epic Games tarafından oyun firmalarına ödenen paralar.

Epic'in Apple ile yürüttüğü yasal savaşın bir parçası olarak yayınlanan yeni bir belge, Epic'in Aralık 2018'de Epic Games Store'un lansmanının ardından geliştiricilere oyunlarını ücretsiz vermeleri için ne kadar para ödediğini ortaya çıkardı. Yazar Simon Carless tarafından tespit edilen belge, Ertesi yıl Aralık ve Eylül ayları arasında 38 oyun ücretsiz olarak verildi. Epic'in hediyelerine milyonlar harcadığını zaten biliyoruz, ancak yeni belge bunun oyun başına ne kadar çevirdiğini ortaya koyuyor.

Epic CEO'su Tim Sweeney, daha önce şirketin, indirme başına ödeme yapmak yerine her geliştiriciye oyunlarını vermek için sabit bir ücret ödediğini açıklamıştı. Belgenin kapsadığı süre boyunca Epic, oyunlar için toplamda 11,6 milyon doların üzerinde ödeme yaptı. Anlaşmalara yanıt olarak, mağazaya neredeyse beş milyon yeni kullanıcı kaydoldu, bu da Epic'in bu dönemde kaydolduğu her yeni kullanıcı için 2,37 dolar ödediği anlamına geliyor. Bu, Epic'in yeni satın almalarda aldığı yüzde 12 komisyona dayalı olarak, her yeni kullanıcı 20 $ 'lık bir oyun satın almaya devam ederse, şirketin teorik olarak geri kazanacağı para budur.

Her hediye için Epic'in ödediği miktar arasında büyük bir fark var. En üstte, Batman Arkham üçleme oyunlarını vermek için ödediği 1.5 milyon dolar var, ancak aynı zamanda Subnautica (1.4 milyon dolar) ve Mutant Year Zero (1 milyon dolar) için önemli miktarlar ödedi. Buna karşılık, şirket Super Meat Boy (50.000 $), Jackbox Party Pack (60.000 $) ve Fez (75.000 $) gibi bağımsız oyunlar için çok daha az ödeme yaptı.

Yalnızca 38 oyun olan liste, Epic'in lansmanından bu yana mağazasında verdiği 100'den fazla oyunun yarısından azını kapsıyor. Ayrıca, Epic'in Mayıs 2020'de mağazasında GTA5'i ücretsiz hale getirdiği en büyük hediyelerinden birini de kapsamıyor. Rockstar'ın unvanı o kadar popüler oldu ki, herkes ücretsiz kopyasını almaya çalışırken mağaza birkaç saatliğine kapalı kaldı.


Epic, mevcut oyunları ücretsiz olarak dağıtmanın yanı sıra, yalnızca mağazasında piyasaya sürülecek olan oyunların ücretini de ödedi. Yasal işlemlerin bir parçası olarak yayınlanan ve Carless tarafından bulunan bir başka belge, Epic'in Borderlands 3 münhasırlığını içeren bir anlaşma için 146 milyon dolarlık bir avans ödediğini ortaya koyuyor.

Yeni rakamlar, Epic'in Apple ile yasal mücadelesinin bir parçası olarak kamuoyuna açıklandı. Fortnite geliştiricisi, Apple'ın App Store'unu tekel olmakla suçluyor ve birçok uygulama içi satın alımda Apple'ın aldığı yüzde 30 komisyonla ilgili sorunu ele alıyor. Mahkeme duruşması bu hafta başlamışken, önümüzdeki günlerde her şirketin iç işleyişinin daha fazla kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler