5/10/2021

Facebook Uygulama ve Hizmetleri Neden Çöktü?

Facebook'u, ilişkili hizmetlerini (Instagram, WhatsApp, Oculus, Messenger), işletmelere yönelik platformunu ve şirketin kendi iç ağını çökerten büyük kesinti, rutin bakımla başladı.

Altyapı başkan yardımcısı Santosh Janardhan'a göre, bakım sırasında yanlışlıkla verilen bir komut, dünyanın her yerindeki Facebook'un tüm veri merkezlerini birbirine bağlayan omurganın kapanmasına neden oldu.

Bu başlı başına yeterince kötü, ancak daha önce de açıkladığımız gibi, Facebook'u kullanamamanızın nedeni, sunucularına işaret eden DNS ve BGP yönlendirme bilgilerinin aniden ortadan kaybolması. Janardhan'a göre, Facebook'un DNS sunucuları omurgayla bağlantının koptuğunu fark ettiğinden ve internetteki her bilgisayarın sunucularını bulmasına yardımcı olan BGP yönlendirme bilgilerinin görevini bıraktığından, bu sorun ikincil bir sorundu. DNS sunucuları hala çalışıyordu ama erişilemiyorlardı.

Tüm sistemleri aynı anda açmakda sistemin tekrar çökmesine neden olabileceği için tüm uygulamaların tüm kullanıcılar için gelmesi bu yüzden bu kadar uzun sürdü.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler