23/12/2022

Google, ses getiren yapay zeka ChatGPT için bir "Kırmızı Kod" yayınladı

New York Times'ın Çarşamba günü bildirdiğine göre, Google yönetimi, Google'ın arama motorunun geleceğiyle ilgili endişelere yol açtığı için, OpenAI tarafından oluşturulan vızıltılı bir konuşma-yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT'nin lansmanının ortasında bir "kırmızı kod" yayınladı.

Google'ın ve ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yapay zeka stratejisiyle ilgili çeşitli toplantılara katıldı ve şirketteki çok sayıda grubu, çabalarını ChatGPT'nin arama motoru işi için oluşturduğu tehdidi ele almaya yeniden odaklamaya yönlendirdi.

The Times'ın bildirdiğine göre, özellikle Google'ın diğer departmanların yanı sıra araştırma, güven ve güvenlik bölümündeki ekipler, AI prototiplerinin ve ürünlerinin geliştirilmesine ve piyasaya sürülmesine yardımcı olmak için vites değiştirmeye yönlendirildi. The Times'a göre bazı çalışanlar, milyonlarca insan tarafından kullanılan OpenAI'nin DALL-E'sine benzer şekilde sanat ve grafik üreten AI ürünleri oluşturmakla görevlendirildi.

Bir Google sözcüsü, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Google'ın yapay zeka ürün portföyünü oluşturma hamlesi, hem Google çalışanlarının hem de uzmanların, eski bir Y Combinator başkanı olan Sam Altman tarafından yürütülen ChatGPT'nin arama motorunun yerini alma potansiyeline sahip olup olmadığını ve dolayısıyla Google'ın reklam gelirine zarar verip vermediğini tartışmasıyla geldi.

Insider'ın bildirdiğine göre, 2013 ile 2018 yılları arasında Google'ın reklam ekibinden sorumlu olan Sridhar Ramaswamy, ChatGPT'nin kullanıcıların, 2021'de 208 milyar dolar (Alphabet'in toplam gelirinin %81'i) oluşturan reklamlı Google bağlantılarını tıklamasını engelleyebileceğini söyledi.

Kasım ayında halka açıldıktan beş gün sonra 1 milyonu aşkın kullanıcıyı bir araya getiren ChatGPT, milyonlarca web sitesinden bilgi toplayarak sorgulara tekil yanıtlar üretebiliyor. Kullanıcılar, sohbet robotundan bir üniversite makalesi yazmasını, kodlama tavsiyesi vermesini ve hatta bir terapist olarak hizmet etmesini istedi.

Ancak bazıları, botun genellikle hatalarla dolu olduğunu söylemekte gecikmedi. Yapay Zeka uzmanları Insider'a ChatGPT'nin söylediklerinin gerçekliğini kontrol edemediğini ve doğrulanmış bir gerçek ile yanlış bilgi arasında ayrım yapamadığını söyledi. Yapay zeka araştırmacılarının "halüsinasyonlar" olarak adlandırdığı bir fenomen olan cevaplar da uydurabilir.

Bloomberg'in bildirdiğine göre bot ayrıca ırkçı ve cinsiyetçi tepkiler üretebiliyor.

The Times'ın bildirdiğine göre, Google'ın AI sohbet robotu LaMDA'yı (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli'nin kısaltması) halka sunmakta tereddüt etmesinin yüksek hata payı ve toksisiteye karşı savunmasızlığının nedenlerinden bazıları. Yakın tarihli bir CNBC raporu, Google yöneticilerinin "itibar riski" konusundaki endişeler nedeniyle onu mevcut durumunda geniş çapta yayınlama konusunda isteksiz olduklarını söyledi.

Google'ın AI laboratuvarı Google Brain'in başkanı Zoubin Ghahramani, ChatGPT yayınlanmadan önce The Times'a verdiği demeçte, "Chatbot'lar, insanların günlük olarak güvenilir bir şekilde kullanabilecekleri bir şey değil" dedi.

Google'ın yeni AI ürünleri üzerinde tam gaz çalıştığı bildirildiği için, Google'ın Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen yıllık geliştirici konferansı I/O'da bunlara erken bir göz atabiliriz.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler