29/5/2020

IDC Raporuna Göre Apple, Giyilebilir Ürünler Pazarını Domine Ediyor!

IDC raporuna göre dünya giyilebilir ürünler pazarı bir önceki yıla göre %29.7 oranında büyüdü ve Apple pazarı domine ediyor.

En son yayımlanan IDC raporuna göre, giyilebilir ürün(akıllı saat, kulaklıklar ve bileklikler) sevkiyatı, yılın ilk çeyreğinde yıllık %29.7 artışla 72.6 milyon adede yükseldi. Raporda ayrıca IDC büyümenin orantısız olduğuna da dikkat çekiyor. Bileklik ve kulaklık satışları yıllık bazda sırası ile %16.2 ve %68.3 oranında artarken, akıllı saat satışları ise düştü.

Kulaklık satışları toplam giyilebilir ürün satışlarının %54.9'unu oluşturarak pazardaki aslan payını almayı başardı. IDC talep artışlarını, COVID-19 pandemisi nedeni ile tüm dünyada uygulanan karantina önlemlerinin neden olduğunu vurguladı.

IDC, akıllı saat pazarındaki daralmanın ise yine korona virüs salgınının neden olduğu tedarik zincirindeki sıkıntıları gösterdi. Raporda bahsedilmese de, biz bu düşüşün diğer bir nedeninin, insanların hayatlarını idame edebilecekleri ve sadece ihtiyaç duydukları ürünlere odaklanmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Pandemiye rağmen akıllı saat pazarındaki düşüş, bir önceki yıla göre %7 civarında gerçekleşti.

Apple yılın ilk çeyreğinde toplamda 21.2 milyon giyilebilir ürün satışı gerçekleştirerek, geçen yılın aynı dönemine göre %60 civarında satışlarını arttırdı. Bu büyüme artışı ile Apple giyilebilir ürün pazarındaki pazar payını %29.3'e çıkarmayı başardı. Apple Watch akıllı saat satışları %2.2 azalırken, Beats ve AirPods kulaklılarının satışları ise ciddi oranlarda arttı.

Xiaomi ise 2020 yılının ilk çeyreğinde 10.1 milyon giyilebilir ürün satmayı başardı ve giyilebilir ürün pazarındaki payını %14'e çıkardı. Xiaomi'yi 8.6 milyon satış adedi ile Samsung izledi. Samsung, giyilebilir ürün pazarında 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre %71.7 oranında büyüyerek tüm firmalar içerisinde yıllık bazda en çok büyüyen firma ünvanını da kazandı.

Samsung'u, Ocak-Mart döneminde 8.1 milyon adet giyilebilir ürün satan Huawei takip etti. Amerika-Çin ticaret savaşları nedeni ile kuşatılmış üretici konumundaki Huawei, sadece kendi ülkesi Çin'de değil, aynı zamanda diğer Asya ülkelerinde, Avrupa ve Latin Amerika'da da satışlarını arttırmayı başardı. Eğer sadece akıllı saat satışlarını karşılaştıracak olursak, Huawei bu çeyrekte en iyi performans sergiledi.

Fitbit ise, 2020 yılının ilk çeyreğinde pazar payını kaybeden tek oyuncu oldu.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler