30/4/2020

MacOS'de Yeni Bir Hata Bulundu!

MacOS'in Image Capture uygulaması ile fotoğraf aktarımı yapılırken, Mac'inizin depolama kapasitesi hızla doluyor.

Tüm Mac bilgisayarlarında standart olarak yüklü gelen Image Capture yazılımı, diğer cihazlardan rahatlıkla fotoğraf ve video aktarımı yapabilmenizi sağlıyor. NeoFinder yazılımını geliştiren, uygulama geliştiricilerinin yayınladığı bir blog yazısında, Image Capture yazılımı ile fotoğraf aktarılır iken, MacOS Catalina'da bir hata(bug) bulduklarını belirtiyorlar.

Blog yazısında hatanın, USB vasıtası ile iPhone'dan Mac'e fotoğraf aktarırken oluştuğu söyleniyor. iPhone fotoğrafları High Efficiency(HEIF) formatında kayıt ediyor. Image Capture uygulaması ile fotoğrafları aktarırken aktarma ayarlarında "Orjinallerini Tut" opsiyonu seçilmez ise MacOS, tüm HEIF formatındaki fotoğrafları JPG formatına çevirerek kaydediyor, ki bu MacOS işletim sisteminin yaptığı standart bir işlem.

İşte hata burada oluşuyor; çünkü MacOS işletim sistemi her bir çevirme işlemi için 1.5MB'lık ekstra boş bir veri blogu oluşturuyor ve her bir fotoğraf Mac bilgisayarınızda çok daha fazla yer kaplıyor. Hex-Editör ile fotoğraf dosyalarına baktığınızda, bu boş veri bloğunu full sıfırlar ile dolu olduğunu görebiliyorsunuz.

Dolayısı ile, diyelim ki 1000 adet fotoğrafınızı Image Capture ile, Mac bilgisayarınıza kayıt etmek istediğiniz. Bu da yaklaşık 1.5GB'lık bir disk alanınızın boş yere işgal edildiği anlamına geliyor!

NeoFinder blog yazısında, Apple'ın bu durumdan haberdar edildiğini de bildirmiş. Bakalım Apple, bu hatayı ne zaman giderecek!

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler