23/8/2023

Moohan Projesi: Google ve Samsung'dan Extended Reality XR Gözlük

Iris bu yılın Ocak ayında iptal edildi ve yerini Google'ın Apple'ın söylentili kulaklığının peşine düşmek için Samsung ile ortaklık yaptığı Moohan projesine bıraktı. Samsung, "Google AR ürünleri üzerinde çalışan diğer donanım ekiplerinin, bu bilgilere dayanarak rakip bir ürün geliştirebilecekleri korkusuyla projenin teknolojisinden haberdar olmasını istemediğini" belirtti.

Google, önce kendi gözlük gözlüklerini yapmak yerine akıllı gözlük ortağı arıyor, 2025 hedefi

Haziran ayında Google'ın Iris akıllı gözlüklerini sonlandırdığı ve XR için Android OEM modelini kullanmaya başladığı ortaya çıktı. Bugün yayınlanan yeni bir rapor, Google'ın akıllı gözlük konusunda nasıl ortaklık arayışında olduğu da dahil olmak üzere projelerin mevcut durumuna ışık tutuyor.

Iris, Kuzey'in satın alınmasının bir sonucuydu. Insider'a göre amaç, Focals'ın daha şık bir versiyonunu oluşturmak ve Google Haritalar veya Lens gibi hizmetleri eklemekti. North'un önceki girişiminde olduğu gibi (yukarıda görüldüğü gibi), monoküler bir tasarım için görselleri yalnızca tek gözle görebileceksiniz.

Renkli mi yoksa monokrom bir ekran mı olması gerektiği konusunda tartışmalar vardı ancak ekran, kod adı "Alexandrite" olan özel silikonla güçlendirilecekti. Ana çipin adı "Alius" idi.

Ekip önce güneş gözlüklerine geçmeden önce "gündelik gözlükler"le yola çıktı ve ardından orijinal form faktörüne geri döndü. Çalışanlar pivotlardan memnun değildi:

"Her altı ayda bir programda önemli bir dönüm noktası yaşanıyordu" dediler. "Bakıp 'Biraz farklı bir ürün istiyoruz' diyorlardı."

Samsung'un ürün özellikleri konusunda kararları vermesi nedeniyle bu zor görünüyor. Bu arada, Android tarafından desteklenen genişletilmiş gerçeklik (XR/MR) başlığı gerçekten de ertelendi ve bazıları bunun Vision Pro ile rekabet edebilmesi için yeterli süre olup olmayacağını merak ediyor. Mayıs ayındaki I/O 2023'te Google, bu yılın ilerleyen dönemlerinde ortaklık hakkında daha fazla şey bekleyeceğini söyledi ve bunun hala devam edip etmediği belli değil.

Google liderliği hâlâ akıllı gözlüklerin geleceğin olduğunun farkında ve yazılım çalışmalarına devam ediyor. Monoküler yapı da dahil olmak üzere Iris'in geçmiş geliştirmeleri, OEM'lere sunulacak bir "Micro XR" işletim sistemi oluşturmak için kullanılıyor. (“Barry” adında bir dürbün versiyonu üzerinde de çalışmalar var.) Hedef, yıl sonuna kadar bir ortak bulmak, muhtemelen Samsung'u bulmak ve 2025 gibi kısa bir sürede piyasaya sürmek.

Bu arada Google'ın, Raxium'un 2022'de satın alınmasının ardından microLED ekranlar üzerinde çalışan başka bir grubu daha var. Kısıtlı ve güvenlik duvarlarıyla korunan bu ekip, burada geliştirilen teknolojinin gelecekte Google yapımı gözlüklere yol açacağı umuduyla 3-4 yılı hedefliyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler