5/6/2022

NASA, 2030'a kadar beş ek görev için SpaceX'i ile anlaştı

SpaceX, NASA'nın "güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli insan uzay taşımacılığı hizmetleri" sunabilen tek sağlayıcısı gibi görünüyor.

NASA'nın Crew-4 görev astronotları, Nisan 2022'de Kennedy Uzay Merkezi'nden bir SpaceX Falcon 9 roketinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonuna kalkışa hazırlanıyor.

NASA, 2030 yılına kadar Uluslararası Uzay İstasyonunda kesintisiz operasyonları sürdürme çabalarının bir parçası olarak SpaceX'ten beş ek mürettebatlı uçuş satın aldığını duyurdu.

NASA'da ticari alan direktörü Phil McAllister, "Amacımız her zaman uzay istasyonuna mürettebatlı ulaşım için birden fazla sağlayıcıya sahip olmak olmuştur" diyor. Ancak ajans, 2023'te NASA için altıncı rotasyon görevini uçuracak olan SpaceX mürettebat taşıma sisteminin, "2030 yılına kadar yedekli ve yedekleme yeteneklerinin sağlanmasına yardımcı olurken, uzay istasyonuna mürettebatlı uçuşu sürdürmek için şu anda sertifikalı tek sistem" olduğunu belirtiyor.

Bu beş ek görevin satın alınması, NASA'nın ISS'ye mürettebat ve kargo ikmali gösteri sözleşmeleri sağlamak için şirkete başvurmasıyla 2006'da başlayan NASA ve SpaceX arasındaki ortaklığın bir uzantısıdır. NASA, bu son sözleşme değişikliğinin "NASA'nın gerektiğinde ek ulaşım hizmetleri için gelecekte ek sözleşme değişiklikleri aramasını engellemediğini" belirtiyor, bu da çok yakın bir gelecekte SpaceX'ten daha fazla görev satın almayı öğrenebileceğimiz anlamına geliyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler