11/8/2023

OpenAI GPTBot'u Tanıttı: Verileri Tüm İnternetten Otomatik Olarak Kazmak İçin Tasarlanmış Bir Web Tarayıcısı

OpenAI, kamuya açık web sitelerinden veri toplamanın gizlilik ve fikri mülkiyet endişelerine neden olduğu duruma yanıt olarak, GPTBot adlı yeni bir web örümceği aracını tanıttı.

GPTBot, kamuya açık web verilerini şeffaf bir şekilde toplayarak ve bu verileri OpenAI'in çatısı altında bulunan yapay zeka modellerini eğitmek için kullanarak bu endişelere çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.

GPTBot'un kullanıcı aracı, gelecekteki yapay zeka modellerini geliştirmek için gerekli verileri toplamayı amaçlar. Bu süreçte, GPTBot ödeme gerektiren kaynakları dışarıda bırakacaktır. Ancak toplanan verilerin bazıları yanlışlıkla tanımlanabilir bilgiler veya metin içerebileceğinden, OpenAI'in politikalarını ihlal edebileceği konusu önemli.

OpenAI, web sitesi yöneticilerine GPTBot'un platforma erişimi konusunda seçenekler sunmanın gerekliliğini kabul eder. Erişim sağlama işlemi, yapay zeka modellerinin doğruluğunu artırmak için bir işbirliği olarak görülürken aynı zamanda yetenekleri geliştirir ve güvenlik önlemlerini güçlendirir. Tersine, OpenAI, GPTBot'un veri toplama çabalarına dahil olmak istemeyen web siteleri için bir prosedür belirlemiştir. Bu kılavuz, GPTBot'un talimatlarını web sitesinin "robots.txt" dosyasına entegre etmeyi ve özel içerik bölümlerine erişimini yapılandırmayı içerir.

OpenAI, daha fazla şeffaflık sağlamak amacıyla GPTBot'un faaliyetleri için kullanılan IP adres aralığını yayınladı. Bu yayın, botun eylemlerini tanımlamakla kalmayıp gerektiğinde erişimi engellemek için de bir yol sunar.

Bu şeffaflık girişimleri, açık rıza olmadan veri toplandığı iddia edilen yapay zeka modeli işletmecilerine karşı gelen eleştirilere OpenAI'in yanıtını vurgular. Yaygın görüş, endüstrinin kamuya açık web sitelerinden izinsiz içerik toplama yoluyla fikri mülkiyet haklarına ve gizlilik korumalarına potansiyel olarak tecavüz ettiğidir. Bu da web site sahipleri ve veri sahiplerinin içeriklerinin kullanılıp kullanılmayacağına karar vermelerine olanak tanıyan daha kapsamlı opt-in (katılma) ve opt-out (çıkma) mekanizmalarının sağlanması çağrısını beraberinde getirmiştir.

Kickstarter'ın bağış toplama platformu, yakın zamanda yapay zeka girişimleri için düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeler arasında harici veri kaynaklarını kullanan projelerin, kaynak web sitelerinden uygun lisans anlaşmalarını ve kaynak web sitelerinden elde edilen izinleri kanıtlamaları gerekliliği bulunmaktadır. Bu yükümlülüğü yerine getiremeyen projeler, Kickstarter'da listelenmeye uygun olmayacaktır.

Yakın gelecekte, OpenAI'nin temel ChatGPT katmanının GPT-4'e geçişi gibi büyük bir revizyondan geçmesi bekleniyor. Ayrıca, Kod İnterpreter eklentisinde yapılacak geliştirmeler, birden fazla dosyanın sorulara yüklenebilmesini destekleyecek şekilde olacaktır. Bu, OpenAI'in sürekli iyileştirme ve yeniliğe olan taahhüdünü yansıtmaktadır.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler