23/11/2023

OpenAI ve Microsoft, kurgu dışı yazarların telif hakkı davasıyla karşı karşıya kaldı

Davada, şirketlerin teknolojilerinden para kazanırken yazarlara ödeme yapmayı reddettiği belirtiliyor.

OpenAI, üretken yapay zeka teknolojisini eğitmek için başkalarının fikri mülkiyetini izinsiz kullanmakla suçlanan başka bir davayla karşı karşıya kaldı. Ancak bu sefer davada Microsoft'un da davalı olduğu belirtiliyor. Şikayet, kitaplarının ve akademik dergilerinin şirketin geniş dil modelinin eğitiminde kullanılması karşılığında kendilerine tazminat ödenmediğini söyleyen bir grup kurgu dışı yazar adına Julian Sancton tarafından yapıldı.

Davalarında yazarlar, yıllarını "yaratıklarını tasarlamak, araştırmak ve yazmak" için nasıl harcadıklarını belirtiyorlar. OpenAI ve Microsoft'u, "insanlığın ortak eserlerini izinsiz alarak on milyarlarca dolar değerinde" bir iş kurarken yazarlara ödeme yapmayı reddetmekle suçluyorlar. Şikayette, şirketlerin telif hakkı kanunları yokmuş gibi davrandıkları ve "telif hakkıyla korunan materyallerin sömürülmesinden muazzam mali kazanç elde ettikleri" belirtiliyor.

Sancton, Madhouse at the End of the Earth: The Belgica's Journey Into the Dark Antarctic'in yazarıdır. Bu kitap, 1897'de güneşsiz bir Antarktika kışının ortasında okyanusta mahsur kalan bir kutup keşif gezisinin gerçek hayatta kalma öyküsünü anlatır. Sancton kitabı araştırmak ve yazmak için beş yıl ve onbinlerce dolar harcadı. "Böyle bir zaman ve para yatırımı Davacı Sancton ve diğer yazarlar için mümkün, çünkü yaratıcı çabalarının karşılığında, Telif Hakkı Yasası onlara, 'telif hakkıyla korunan eseri çoğaltma hakları' da dahil olmak üzere, eserlerinde 'bir dizi özel hak' veriyor [s],'" davaya göre.

Forbes'un belirttiği gibi OpenAI daha önce ChatGPT tarafından oluşturulan içeriğin "türev çalışma" teşkil etmediğini ve dolayısıyla herhangi bir telif hakkını ihlal etmediğini söylemişti. Sancton'un davası, teknolojisini eğitmek için telif hakkıyla korunan çalışmaları kullanması nedeniyle şirkete karşı yapılan en son şikayettir. Bu yılın başlarında senarist ve yazar Michael Chabon, George R.R. Martin, John Grisham ve Jodi Picoult gibi OpenAI'ye de aynı sebepten dava açtı. Komedyen Sarah Silverman da OpenAI ve Meta'ya dava açtı. Sancton şimdi önerilen toplu davanın tüm sanıkları için tazminat ve ihtiyati tedbir talebinde bulunuyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler