28/1/2022

SpaceX, 2022'de 52 görev başlatmayı planlıyor

Ticari uzay şirketi SpaceX, bugün bir toplantı sırasında bir NASA güvenlik panelinin açıkladığı, 2022'de 52 uçuş başlatmayı planlıyor. Başarılı olursa, geçen yıl 31 lansmanla önceki rekoru ile şirketin tek bir yıl içinde gerçekleştirdiği en fazla lansman olacak.

Etkileyici rakam, uzay ajansına en büyük programlarında güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda rehberlik sağlayan NASA'nın Havacılık ve Uzay Güvenliği Danışma Paneli veya ASAP'ın sanal bir toplantısında verildi. Toplantıda, eski bir NASA astronotu ve panel üyesi olan Sandy Magnus, "NASA ve SpaceX, 2022'de başarılarının kurbanı olmadıklarına dikkat etmek zorunda kalacaklar" dedi. "Yıl boyunca SpaceX için 52 lansmanlı iddialı bir manifesto var. Ve bu inanılmaz bir hız."

SpaceX, insanlı uzay uçuşu konusunda NASA'nın önemli bir ortağı. Şirket, NASA'nın astronotlarını ve kargolarını Crew Dragon uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na ve Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan taşımaktan sorumlu ve SpaceX şu anda NASA'nın Artemis'i için Ay'ın yüzeyine insanları indirmek için Starship adlı yeni nesil bir roket sistemi geliştiriyor.

Ancak SpaceX'in NASA dışında da pek çok müşterisi var. Diğer şirketler, uluslararası müşteriler ve Savunma Bakanlığı için periyodik olarak uydular fırlatıyor. Ancak SpaceX'in yıl için lansmanlarının büyük bir kısmı SpaceX'in kendisi için olacak. Şirket şu anda, tüm dünyaya geniş bant İnternet erişimi sağlamak için binlerce uzay aracını düşük ila orta Dünya yörüngesine fırlatmayı gerektiren Starlink adlı devasa bir uydu takımyıldızı inşa etmenin ortasında. SpaceX birkaç haftada bir bu uyduları yaklaşık 50 ila 60 araçlık gruplar halinde fırlatıyor.

Uzay uçuşu programları her zaman değişebilir, bu nedenle SpaceX'in 52 fırlatma rakamını karşılayacağının garantisi yok. SpaceX CEO'su Elon Musk, şirketin 2021'de 48 lansmana ulaşmaya çalıştığını, ancak yalnızca 31'e ulaştığını söyledi. SpaceX bu yıl şimdiye kadar üç görev başlattı ve bu öğleden sonra için bir tane daha planladı.

Rakamla tanışmak kesinlikle takdire şayan olsa da, NASA'nın ASAP paneli böylesine dolu bir manifestoya sahip olmanın dezavantajları konusunda da uyardı. Magnus, "Hem NASA hem de SpaceX, uygun dikkatin ve önceliğin NASA görevlerine odaklanmasını sağlamak zorunda kalacak," dedi ve "bu hızı güvenli bir şekilde sürdürmek için doğru kaynakların getirilmesi."

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler