12/5/2024

Starlink uyduları güneş fırtınasından etkileniyor

Starlink uyduları 20 yılın en büyük jeomanyetik fırtınasından vuruldu

SpaceX kurucusu ve Tesla CEO'su Elon Musk, 29 Haziran 2021'de Barselona, İspanya'daki Mobil Dünya Kongresi (MWC) sırasında bir ekran üzerinde konuştu.

SpaceX'e ait bir uydu internet sağlayıcısı olan Starlink, Dünya şu anda Güneş'in tüm güneş sistemini vurduğu yüksek yoğunluklu güneş parlamalarıyla tetiklenen şiddetli bir jeomanyetik fırtınanın gözü içinde yakalanmışken, cumartesi günü dünyayı "düşük hizmet" konusunda uyardı.

Yirmi yılda meydana gelen en büyük jeomanyetik fırtına hafta sonu boyunca devam edebilir ve navigasyon sistemleri, elektrik şebekeleri ve uydu navigasyonu gibi diğer hizmetler için zorlayıcı olabilir.

SpaceX'in CEO'su Elon Musk, X gönderisinde Starlink uydularının büyük bir baskı altında olmasına rağmen şimdiye kadar dayandıklarını bildirdi.

Musk, X üzerinde yaptığı paylaşımda, "Şu anda büyük bir jeomanyetik güneş fırtınası yaşanıyor. Uzun zamandır meydana gelen en büyüğü. Starlink uyduları büyük bir baskı altında ama şimdiye kadar dayanıyor." diye yazdı.

Starlink, yörüngedeki uyduların çoğuna sahip ve dünya çapında internet kapsama alanı sağlamak için uydu içi lazer bağlantıları kullanıyor.

Dünya güneş fırtınasından ne zaman etkilendi?

Dünya, mevcut tüm tahminlere göre yirmi yıldan fazla bir süredir en güçlü olan güçlü bir güneş fırtınasından etkilendi. Fırtına, Tazmanya'dan Britanya'ya kadar nefes kesen Kuzey Işıkları'nı tetikledi.

Güneş parlamaları neyden oluşur?

Ancak bu, sadece bir ışık gösterisinden ibaret değildi, çünkü Dünya'nın yörüngesinde dönen uydular ve elektrik şebekeleri için potansiyel risk taşıyordu ve hafta sonu boyunca devam edebilirdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi tarafından bildirildiği üzere, plazma ve manyetik alanlardan oluşan birkaç koronal kütle atımının (CME) ilki, 1600 GMT'den hemen sonra Güneş'ten fırladı.

Jeomanyetik fırtına "aşırı" seviyesine yükseltildi

Fırtına daha sonra "aşırı" bir jeomanyetik fırtınaya yükseltildi, bu Ekim 2003'teki "Cadılar Bayramı Fırtınaları"ndan bu yana ilk. Cadılar Bayramı Fırtınaları, İsveç'te kesintilere neden olmuş ve Güney Afrika'daki güç altyapısına zarar vermişti.

Dünyayı vuracak daha fazla güneş parlaması

Tahminlere göre, önümüzdeki günlerde gezegeni daha fazla CME vurması bekleniyor. Güneş fırtınasının tetiklediği auroraların görüntüleri, Kuzey Avrupa ve Avustralasya'dan sosyal medyayı hayranlık uyandıran fotoğraflarla doldurdu.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler