10/2/2023

Starlink'e rakip geliyor Amazon Project Kuiper

Amazon'un Project Kuiper uyduları, FCC'den fırlatma onayı aldı. Amerikan Federal İletişim Komisyonu'nun bugün aldığı bir karara göre, Amazon.com Inc.'in Kuiper Systems LLC uydu bölümüne ilk lansmanlarını gerçekleştirme izni verildi.

FCC'nin Uluslararası Bürosu, Kuiper tarafından sunulan bir yörüngesel enkaz azaltma planına onay damgasını vurarak fırlatma planlarının önündeki son engellerden birini kaldırdı. Onay, ilk olarak 2020'de Amazon yan kuruluşuna 3.236 uydudan oluşan bir ağı alçak Dünya yörüngesine fırlatmak için geçici bir onay aldığında uygulanan koşulları karşılamak için gerekliydi.

FCC'nin emri, "Eylemimiz, Kuiper'in dünya çapındaki müşterilere yüksek hızlı geniş bant bağlantısı sağlamak için takımyıldızını konuşlandırmaya başlamasına izin verecek" dedi.

Project Kuiper, SpaceX Corp.'un dünya çapında güvenilir web bağlantısı olmayan milyonlarca kişiye uydulardan geniş bant internet erişimi sağlamak için tasarlanmış Starlink ağına rakiptir. Kuiper'in Amazon Web Services Inc.'in bulut bilgi işlem platformunun erişimini artırmaya da yardımcı olacağı söyleniyor. AWS, Kasım ayında ABD ordusunun iletişim sistemlerini yükseltmeyi amaçlayan bir girişimde Kuiper ile ortak olacağını söyledi.

Nisan 2022'de Kuiper, aralarında United Launch Alliance LLC, Arianespace SA ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un havacılık şirketi Blue Origin LLC'nin de bulunduğu roket üreticileriyle bir dizi anlaşma yaptığını duyurdu. Bu anlaşmalar, beş yılda 83 ayrı fırlatmayı kapsıyor ve Kuiper'in 3.236 güçlü uydu takımyıldızının çoğunu yörüngeye oturtmasına izin verecek.

Kuiper, bu yılın sonlarında ULA'nın yeni Vulcan Centaur roketinde iki prototip uydunun fırlatılmasıyla başlayacak. Kuiper'in ilk üretim uydularını ne zaman fırlatmaya başlayacağı henüz belli değil.

Amazon'un ana rakibi SpaceX, Kuiper'in fırlatma hedeflerini rayından çıkarmak amacıyla FCC'ye bir dizi itirazda bulunarak plana şiddetle karşı çıktı. Ancak FCC, SpaceX'in ve başka bir uydu firması olan Viasat Inc.'in itirazlarını reddetti. SpaceX'in, FCC'nin Kuiper'i "630 kilometrelik yörünge kabuğu içinde yalnızca 578 uydu fırlatmakla ve geri kalanıyla ilgili eylemi ertelemekle" sınırlaması gerektiğini savunduğu bildirildi. Bunun "Kuiper'in 590km ve 610km'lik mermileri içinde ve çevresinde diğer sistemlerle bir arada var olma yeteneğini ele almak ve konuşlandırmanın sürekli olarak izlenmesine izin vermek" için gerekli olduğunu söyledi.

Ancak FCC, Kuiper tarafından önerilen hafifletme planının zaten SpaceX'in endişelerini gidermek için tasarlandığını söyleyerek Kuiper'e böyle bir sınır koymanın gerekli olmadığına karar verdi. Komisyon kararında, "Kuiper'in yetkisini daha fazla sınırlamak için özel bir ihtiyaç görmüyoruz" dedi. "SpaceX, Kuiper'in Viasat'a benzer şekilde diğer sistemlerle belirli irtifalarda bir arada var olma yeteneğiyle ilgili endişelerini dile getirirken, tanımlanmış planlı bir sistemin konuşlandırılmasıyla ortaya çıkan belirli bir riski belirtmiyor."

SpaceX ayrıca, Kuiper'in uydu imha stratejisinin uydularını eliptik bir yörüngeye yerleştireceğini ve "atmosferik sürtünmenin yörünge evrimi üzerindeki değişken etkilerinin, Kuiper uydularının tahmin edilen yörüngelerinde büyük belirsizliklere yol açacağını" savundu. SpaceX, bu nedenle, diğer uydu operatörlerinin riski değerlendirmesini ve azaltmasını çok zorlaştıracağını açıkladı.

Kuiper, bu eleştiriye, yörüngeden çıkarma işlemi sırasında tüm uydularında yörünge tespiti yapmak için Küresel Konumlandırma Sistemi ölçümlerini kullanacağını ve "yüksek doğrulukta konum bilgilerini operatörlerle gerçek zamanlı olarak paylaşmasını" sağlayarak yanıt verdi. Bu planı Kuiper'e verilen lisansa bir koşul olarak ekleyen FCC için bu yeterliydi.

SpaceX'in Kuiper'in planlarını erteleme kararlılığı, sağlayacağı rekabet konusunda temkinli olabileceğini gösteriyor. Starlink'in geniş bant hızlarının, hizmete daha fazla kullanıcı kaydoldukça düştüğü bildiriliyor, ancak uzaya daha fazla uydu alarak kendi takımyıldızını genişletmeyi planlıyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler