23/6/2020

Yeni Mac İşletim Sistemi macOS Big Sur'ün Tüm Özellikleri!

macOS işletim sistemi yepyeni bir arayüze, yeni Safari tarayıcısına, modern bildirim arayüzüne ve daha fazlasına kavuşuyor.

Apple dün gerçekleştirdiği WWDC 2020 etkinliğinde Mac'lerde çalışan işletim sistemi macOS'in yeni sürümü Big Sur'ü tanıttı. Yeni geliştirilen kullanıcı arayüzü ile macOS Big Sur, iOS işletim sisteminin tarz ve tasarımına çok benziyor. Yeni düğmeler artık krom renklerinden arındırılmış, daha beyaz ve ekran faresi düğmeler üzerine getirildiğinde vurgulanıyor. Yeni arayüz artık çok daha saydam ve Dock üzerinde bulunan uygulama simgeleri iOS işletim sistemindeki simgelere çok benziyor.

macOS Big Sur işletim sistemi iOS de bulunan "Denetim Merkezi"ni masaüstüne taşıyor. Yeni "Denetim Merkezi" ile birçok ayar düğmesine doğrudan erişim sağlayabileceksiniz.

Yeni sürümde "Bildirim Merkezi"nde de yenilikler söz konusu. Bildirim Merkezinde artık gruplama ve zengin arayüz stilleri bulunuyor. Ayrıca iOS 14 işletim sisteminde yeni gelen araç çubukları özelliği macOS Big Sur'de de kullanıma açılıyor.

Yeni "Mesajlar" uygulaması ile de artık kolayca doğrudan fotoğraf ve emoji ekleyebileceğiniz düğmeler ile donatılıyor. Haritalar uygulaması da modernize edilerek Mac Catalyst sayesinde iOS işletim sistemi ile aynı kod altyapısını kullanmaya başlıyor. Mac Catalyst uygulaması da doğal ekran ölçeklendirme ve geliştirilmiş kontroller gibi yeni özellikler ile donatılıyor.

Apple'ın tarayıcısı Safari de macOS Big Sur ile gelmiş geçmiş en büyük değişimi yaşıyor. Safari tarayıcısı, yeni iCloud Anahtar Zinciri, yeni uygulama uzantıları özelliği ve geliştirilmiş gizlilik özellikleri ile donatılıyor. Yeni Safari tarayıcısında artık isteğinize göre arka plan duvar kağıdı belirleyebilir, entegre dil çeviricisi ile rahatlıkla farklı dillerdeki internet sitelerini gezebilir ve yeni sekme yapısı ile tarayıcınızı çok daha rahat yönetebilirsiniz.

iOS 14 ve diğer tüm işletim sistemleri gibi macOS Big Sur'ün Beta versiyonu uygulama geliştiricileri için yayımlandı. Halka açık versiyonu ise sonbaharda bizlerle olacak.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler