Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

27/3/2020

2020 Yeni Ipad Pro VS Microsoft Surface Pro 7

Ultra Taşınabilir Cihazların Savaşı. Apple 18 Mart tarihinde ultra-taşınabilir ürünü iPad Pro’nun yeni modelini tanıttı. Apple iPad Pro’yu kişisel taşınabilir bilgisayarların yerini alabilecek, bir tablet çözümü olarak konumlandırmaya çalışıyor. Özellikle iPad Pro ile birlikte duyurduğu Magic Keyboard ile de bu pozisyonlamasını pekiştirmek istiyor. Peki Apple 2020 model yeni iPad’i ile, bu söylemini gerçekleştirecek mi? Microsoft bunu Surface Pro tablet cihazları ile yapmayı başardı. iPad Pro VS Microsoft Surface Pro savaşına hoşgeldiniz!!

Artılar

Eksiler

Teknik Özellikler

iPAD PRO 🆚 MICROSOFT SURFACE PRO 7 : TEKNİK KARŞILAŞTIRMA


Kutu İçeriği

Dizayn

Apple her zaman dizayn’a çok önem veren bir firma. Dolayısı ile dizayn savaşını rakibi Surface Pro 7 kaptırmasının mümkün olmayacağını söyleyebiliriz. 

Apple’ın minimalisttik, simetrik ve çok ince çerçeve dizaynı açıkçası Surface Pro 7 dizaynını eski ve sıkıcı gösteriyor. 

Apple ayrıca boyut ve cihazın inceliği anlamında da Surface Pro 7’yi geride bırakıyor. iPad Pro 5.9mm kalınlığa sahip iken, Surface Pro 7 8.5mm kalınlıkta. 



Ekran

Yeni iPad Pro’nun ekranı 2018’deki iPad’den bu yana değişmedi. Yeni iPad Pro, selefi 2018 model iPad Pro ve Surface Pro 7’deki gibi IPS panel ile birlikte geliyor. 

11-inch iPad Pro’nun ekranı 2388x1668 piksel çözünürlüğe sahip iken, 12.9-inch iPad Pro’nun ekranı 2732x2048 piksel çözünürlüğü destekliyor. Rakibi Surface Pro 7’nin ekranı ise 2736x1824 piksel çözünürlükte. 

2018 model iPad Pro’nun ekranı 484 nits parlaklık değerine sahip iken, Surface Pro’nun ekranı 395 nits parlaklık değerine sahip. 2020 model iPad Pro’nun ekranının selefi ile aynı olması nedeni ile, test sonuçlarının da aynı çıkmasını bekliyoruz. 

iPad Pro’nun ekranının Surface Pro 7 ekranını tuş ettiği diğer bir nokta ise, ekran yenileme değerleri. iPad Pro 120Hz’lik ekrana sahip iken, Surface Pro’da 60Hz’lik ekran kullanılıyor.


Performans

Apple, yeni iPAD Pro’nun, piyasadaki birçok taşınabilir bilgisayardan, çok daha performanslı olduğunu iddia ediyor. Açıkçası yapılan testlerde bu iddianın doğru olduğunu görüyoruz. 

Yeni A12Z Bionic işlemci, aslında bir inceki selefi A12X işlemci ile aynı. İki işlemci arasındaki tek fark ise, A12Z işlemcide ekstra bir GPU aktive edilmiş durumda. İşlemci ile birlikte işlemci hafızası da 4GB’dan 6GB’a çıkartılmış durumda. Bu sayede iPad Pro Geekbench 5 testlerinde 1.117 tek çekirdek skoru ve 4.724 çoklu çekirdek skoru elde ediyor. 

Microsoft Surface Pro 7 ise, Intel 1065G7 işlemcisi ile Geekbench testlerinden sürpriz bir şekilde 1.235 tek çekirdek skoru ve 4.878 çoklu çekirdek skoru elde ediyor. Dolayısı ile 2019 yılında piyasaya çıkan Surface Pro 7, 2020 yılında piyasaya çıkan iPad Pro’dan çok daha performanslı durumda. 

Fakat, daha önce yapılan testlerde 2018 model iPad Pro’nun grafik işlemcisi Xbox One S işlemcisi ile eşit sonuçlar elde ediyor idi. Dolayısı ile A12Z işlemcisindeki ekstra aktifleştirilmiş grafik çekirdeği ile, 2020 model iPad Pro’nun Xbox One S’den daha iyi skorlar elde edeceği aşikar, hatta büyük bir ihtimal ile Surface Pro 7 üzerindeki Intel İris Plus grafik işlemcisinden de daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Ama kesin sonuçlar için, yeni iPad Pro piyasaya sürülünce daha detaylı testler yapıp sizlerle paylaşıyor olacağız.


Kamera

2020 model iPad Pro’nun kamera sistemi ciddi anlamda geliştirilmiş durumda. Cihazın arkadasında artık 12 megapiksel’lik çift kamera yer alıyor. Bir kamera geniş açılı, diğer kamera ise tüm mobil cihazlarda da bulunan ultra geniş açılı yapıya sahip. Kamera altyapısının hemen yanına da bir de flash eklenmiş. Ayrıca Apple iPad Pro’ya yeni bir de teknoloji eklemiş. “LiDAR Sensör” adı verilen bu teknoloji, Apple’ın yakın zamanda ortaya koyacağı Apple Gözlük ve diğer teknolojiler için de altyapı oluşturacağa benziyor. 

“LiDAR Sensör” teknolojisi lazer ve kamera’dan oluşan bir çözüm. Bu çözüm nereye tutarsanız oradaki yapının 3 boyutlu bir haritasını çıkartıyor. Bu sayede iPad Pro sanal gerçeklik ile arttırılmış gerçekliği birleştiriyor ve çok detaylı olarak, nerede ne tür objeler var, arkasındaki obje nasıl öndeki objenin arkasına saklanmış veya dijital yüzeyler ile gerçek yüzeylere nasıl uygulanır gibi şeyleri inanılmaz detayda işleyebiliyor. 

iPad Pro’nun önünde ise 7MP’lik bir kamera yer alıyor. Bu kamera ayrıca Apple’ın FaceTime yazılımı ile de entegre çalışıyor.

Savaşın diğer tarafında bulunan Surface Pro 7’de ise iki kamera yer alıyor. Arka taraftaki kamera 8MP çözünürlüğe sahip iken, cihazın ön tarafında 5MP’lik bir kamera yer alıyor. Bu kameralar ne yazıkki iPad’de bulunan kamera sistemi ile karşılatırılamayacak düzeyde zayıf kalıyor. 



Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

Batarya konusunda da bu sefer iPad Pro ön plana çıkıyor. Bunu özel geliştirilmiş A12Z Bionic işlemcisine borçlu gibi gözüküyor. Intel’in geliştirdiği 10. Nesil işlemci ise, A12Z işlemciye göre daha fazla batarya tüketiyor. 

iPad Pro’nun 120Hz’lik ekranına rağmen, Apple’ın iPad Pro’nun pili yapılan gerçek kullanım testlerinde 13 saat 14 dakika dayanabilir iken, Surface Pro 7’nin pili sadece 7 saat 52 dakika dayanabildi. 

Bunun en büyük nedeni, daha önce de belirttiğimiz gibi Intel’in geliştirdiği işlemcilerin, ARM işlemcilere göre daha fazla pil tüketmesi. A12Z işlemcisi, gününüzün en son teknolojisi olan 7-nanometre’lik işlemci teknolojisini kullanır iken, Intel’in 10. Jenerasyon işlemcisi 10-nanometre’lik işlemci teknolojisini kullanıyor. 

Bu nedenle Microsoft geçen sene Pro 7’nin yanında Surface Pro X modelini de tanıttı. Bu model Qualcomm SQ1 ARM işlemci kullanıyor ve çok daha az pil tüketiyor. Fakat Windows ARM tabanlı 64 bit uygulamaları destekleyemediği için, cihaz ne yazıkki çok limitli uygulamaları çalıştırabiliyor. 


Güvenlik

Kalem


Kalem savaşında kazananı seçmek biraz zor. Çünkü, her kullanıcının tercihleri bu konuda farklı. 

Apple’ın ikinci jenerasyon kaleminin satış fiyatı Amerika’da 130$. Türkiye’de ise Apple kalemi 999 TL’ye satılıyor. 

Microsoft’un Surface kalemi ise, Apple’a göre çok daha uygun fiyatlı. Ürünün Amerika’da satış fiyatı 99$. Surface Kalem’inin Türkiye’de resmi satışı olmadığı için Türkiye fiyatı yok. Fakat yurt dışından ürünü ithal eden bazı işletmeler kalemi 750 TL’ye satışa sunuyor. 

Bu konuda kazananı sizlere bırakıyoruz.!


Klavye ve Touchpad

Surface Pro 7 ile gelen klavye açıkçası son derece iyi. Microsoft “Type Cover” klavye’yi Apple’a göre daha uzun zamandan beri geliştiriyor. 

Microsoft’un “Type Cover” klavyesinin satış fiyatı Amerika’da 99$ iken, Apple’ın geliştirdiği “Smart” Klavye 199$’a satılıyor. 

2020 iPad ile piyasaya sürülen Magic Klavye ise, Apple tarafından çılgın bir fiyata satılıyor olacak. 349$. Bu fiyatın Türkiye’ye nasıl yansıyacağını daha net bilemiyoruz, ama klavye dizaynının güzel olmasına rağmen, satış rakamları nasıl olacak açıkçası biz merak ediyoruz. 


Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Diğer Özellikler

Bağlantı noktaları tarafında da çok net kazanan belli. Surface Pro 7! 

Surface Pro 7 bir dizi bağlantı seçeneği sunabilir iken, iPad sadece bir adet USB-C bağlantı noktası ile geliyor. Surface Pro üzerinde bir adet USB-C, bir adet USB-A, bir adet Surface Connect bağlantı noktası, bir MicroSDXC okuyucu, ve birde 3.5mm’lik kulaklık girişi mevcut. Ayrıca Surface Pro’nun arkasında akıllıca birde cihazı istediğiniz açıda tutabileceğiniz ayak geliyor. 

Surface Pro 7 bu bağlantı noktaları sayesinde, 2 adet 4K çözünürlüğe sahip ekranı besleyebiliyor. 

iPad Pro ise, sadece tek USB-C portu ile tek bir işi yapabiliyor.


Son Karar

Apple mükemmel dizayn, işlemci teknolojisi, kamera teknolojisi, batarya teknolojisi ve muhteşem işçilik kalitesine rağmen, hala profesyonel kullanıcılar için, tam bir taşınabilir kişisel bilgisayar ne yazıkki değil. Surface Pro bu kategoride, çözüme daha yakın durumda. 

Ama günlük kullanım için birçok kullanıcının istek ve isterlerini iPad Pro karşılayabilecek düzeyde. Örnek verecek olur isek, günlük e-posta’larına bakan, çizim yapan, blog-yazı-makale yazan birçok kişi için yeterli düzeyde.

Bu savaştan kim kazanarak çıkar? Daha net olmamakla birlikte, bu sorunun cevabını, iPad Pro’nun yeni modelini elimize alıp, detaylı incelediğimizde cevap vereceğiz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce hangisi kazanır! Yorumlarınızı bekliyoruz!


Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler