Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

22/3/2020

Galaxy ZFlip Detaylı İnceleme!

Yeni Samsung Galaxy Z Flip, katlanabilir 6.7 inç ekrana sahip, son derece göz alıcı bir telefon. Ekranının katlanabilir olması, ve teknolojik yenilikleri ister istemez, insanların bakışlarını üzerine çekiyor. Ama bu göz alıcılığına rağmen, son derece pahalı bir telefon. İlk izlenimlerimize göre, Z Flip'in ekranının, bir önceki jenerasyon Galaxy Fold ekranından daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer rakibi Motorola Razr katlanır ekrana sahip telefondan da, hem işçilik kalitesi, hemde dayanıklılık bakımından gerçekten farklı noktalarda

Artılar

  • Düzgün ve net katlanma konsepti,
  • Bölünmüş ekran arayüzü özelliği,
  • Birinci sınıf işçilik ve kalite ve bunu kullanıcısına hissettirmesi,

Eksiler

  • Oldukça pahalı,
  • Ön kapak ekranı oldukça küçük ve kullanışsız,
  • Yavaş şarj olması,

Teknik Özellikler

Gövde: Aluminyum Kasa, Ayna Kaplamalı Gorilla Cam 6, 183g Ağırlık

Boyutlar: Kapalı iken : 87.4 x 73.7 x 15.4-18.33mm; Açık İken : 167.9 x 73.6 x 6.9-7.2mm

Ekran:6.7 inch Sonsuz Esnek Adaptif AMOLED Ekran, Ultra-Ince Cam Üzerine, Polimer Koruma Yüzeyi, FHD+ (1080 x 2636 piksel), 21:9 En-Boy Oranı

Kapak Ekranı : 1.1 inch (112 x 300 piksel) Super AMOLED Ekran

İşlemci: Qualcomm Snapdragon 855+ 

Hafıza: 8 GB RAM, + 256 GB UFS3.0 Depolama 

İşletim Sistemi: Android 10, Samsung One 2.1 Kullanıcı Arayüzü

Batarya: 3.300mAh, 15W Adaptif Hızlı Şarj, 9W Hızlı Kablosuz Şarj ve Kablosuz Şarj Paylaşımı

Kamera: Ana Kamera : 12MP(f/1.8, 27mm Geniş Açı, 1.4µm, Çift Pixel PDAF, Optik Görüntü Stabilizasyon), Ultra-Geniş Kamera: 12 MP (f/2.2, 12mm, 1.12µm), LED Flash

Selfie Kamera: 10MP (f/2.4, 26mm Geniş Açı, 1.22µm, PDAF

Bağlantı: Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac, USB-C girişi

Kutu İçeriği

Samsung Galaxy Z-Flip kutusu, cihazın kendisi gibi göz alıcı. Aldığınız Galaxy Z-Flip cihazının rengi ne ise, kutu üzerindeki çift katmanlı Z logosu da aynı renkte geliyor. Samsung sadece cihazın albenisinin üzerinde uğraşmamış, kutuya da ciddi zaman harcamış.

Kutunun kapağını kaldırdığınız anda, Z-Flip cihazı sizi karşılıyor. Cihazın ekranı üzerindeki uyarı yazıları hemen dikkatinizi çekmeye başlıyor. Uyarı etiketinde; keskin objeleri ekranda kullanmamanızı, çok sert ekrana parmağınız veya tırnağınız ile basmamanızı ve herhangi bir ekran koruyucu kullanmamanızı tavsiye ediyor. Ayrıca telefonun su geçirmez olmadığını, dolayısı ile suya maruz bırakmamanızı belirtiyor.

Cihazı kutudan aldıktan sonra ise, karşınıza cihazın şarj aleti, USB-C şarj kablosu, içerik aktarma adaptörü ve AKG’nin geliştirdiği ve birçok Samsung cihazı ile birlikte verilen USB-C konnektörlü kablolu kulaklığı çıkıyor. 

Dizayn

Samsung Z-Flip’i almayı istemenizin en büyük nedeni, alışılagelmiş telefon dizayn’larından çok farklı olması. Samsung’un geliştirdiği katlanma sistemi sayesinde, Z-Flip yarı yarıya elinizde küçülüyor ve kompakt bir yapıya bürünüyor. Bu sayede cebinizde çok daha az yer kaplıyor. İhtiyacınız olduğunda ise, kapağı açtığınızda kocaman bir ekrana bakıyorsunuz. 

Samsung ayrıca Z-Flip’in katlanma mekanizmasını da geliştirmiş. Bir önceki selefi Galaxy Fold’dan farklı olarak, cihazda artık toz ve artıkların katlanma mekanizmasına girmemesi ve zarar vermemesi için, özel fırça kıllar mekanizmaya eklenmiş.

Ayrıca katlanma mekanizması, daha sert bir hale getirilerek, Samsung’un yeni geliştirdiği Flex-Mode sayesinde Z-Flip ekranı ikiye bölünerek, ekranın üst kısmında açık olan uygulama, alt tarafında da uygulamaya ait kontrol düğmeleri yer alıyor. Bu sayede telefon masa üzerinde iken rahatlıkla kontrol edilebiliyor.

Z-Flip’in arkasını çevirdiğinizde ise, üst arka kapağında iki adet kamera, hemen yanında kamera için LED flash, onun da yanında ise 1.1 inch'lik Super AMOLED bir ekran bulunuyor. 

Ekran

Z-Flip’in en çekici noktası ise, ekranı! Z-Flip’in katlanır mekanizmasını açtığınızda, karşınıza Samsung’un Infinity Flex markası ile son derece net ve çekici 6.7 inch’lik Dynamic AMOLED ekranı geliyor. Bu ekran son derece esnek 1080 x 2635 FHD+ çözünürlüğe ve 21:9 en-boy oranına sahip etkileyici bir ekran.

Z-Flip’in etkileyici ekranı, Samsung ultra-ince cam diye adlandırdığı yeni bir teknoloji kullanıyor. Bu yeni teknoloji ultra-ince cam, neredeyse Samsung’un bir önceki katlanır telefonu, Galaxy Fold veya rakibi Motorola Razr plastik OLED ekran kadar esnek ve katlanabilir.

Fakat bu ekranın ultra-ince olması nedeni ile, bir dezavantajı var; günümüz telefon ekranlarına göre ne yazıkki çok dayanıklı değil. Takip ettiğimiz JerryRigEverything’in video’sundan da göreceğiniz gibi, cihazın ekranı, elinizin tırnağı ile bile çok rahatlıkla çizilebiliyor. Bu nedenle Galaxy Z-Flip’e ilgi duyan ve almak isteyen kişilerin, bu faktörü göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu yazımızın kutu içeriği bölümünde de yazdığımız gibi, bu ekrana herhangi bir ekran koruyucu kullanmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yurt dışında, Z-Flip cihazını alan kullanıcılara, bir defaya mahsus olmak üzere Samsung, ücretsiz ekranı değiştirme garantisi veriyor. Ekranın yurt dışında değiştirme bedeli yaklaşık 119 dolar civarında. 

Z-Flip katlanır ekranın, parlaklık değerinlerine bakar isek; bir önceki selefi Galaxy Fold’dan daha iyi olduğunu, fakat birçok üreticinin amiral gemisi telefonlarından daha geride kaldığını söylemeliyiz. Fakat bu sizi yanıltmasın, ekran günlük kullanım için son derece yeterli parlaklık düzeyine sahip.

Performans

Samsung Z-Flip Google’ın son işletim sistemi olan Android 10’u kullanıyor. Samsung Android 10 üzerine kendi arayüzü olan One UI 2.1’ı kullanıyor.

Z-Flip’in işlemcisi ise bu seviyedeki telefonlarda performans anlamında bulunması gereken seviyede bir işlemci olan Qualcomm’un geliştirdiği 8 çekirdekli Snapdragon 855+. Çekirdeklerden birisi 2.96GHz’lik, 3 tanesi 2.42GHz’lik, ve kalan 4 çekirdeği ise 1.8GHz’lik Kyro 485 çekirdeklerinden oluşuyor. Grafik işlemcisi olarak ise Z-Flip Adreno 640 işlemci kullanıyor. Z-Flip bu işlemci ile birlikte 8GB RAM ve okuma/yazma hızı olarak son derece iyi olan 256GB UFS 3.0 hafıza ile geliyor. 

Z-Flip bu konfigürasyon ile, Geekbench 4.4’de ve 5.1’de çoklu çekirdek işlemlerinde Note 10+’dan daha iyi sonuçlar veriyor. Üzerinde bulunan Adreno 640 grafik işlemcisi ise, neredeyse tüm testlerde %40-%50 civarında daha iyi sonuçlar veriyor.

Kamera

 

Z-Flip’in kamera düzeni, Samsung Galaxy S10 cihazının konfigürasyonuna çok benziyor. Cihaz üzerinde 12MP’lik iki adet kamera bulunuyor. Ana kamera, f/1.8 açıklık, 1.4 mikron piksel, çift piksel oto-fokus ve otomatik imaj stabilizasyon yeteceğine sahip. İkinci kamera ise, ultra-geniş, f/2.2 açıklık ve 1.2 mikron piksel ve otomatik imaj stabilizasyonu bulunmayan bir kamera.Kamera’ların hemen yanında ise, yeterli parlaklığa sahip LED Flash bulunuyor. Z-Flip’in selfie kamera’sı ise, f/2.4 açıklığa sahip, 10MP’lik bir kamera. 

Z-Flip’in bu kamera konfigürasyonu ile, imaj kalitesi son derece iyi düzeyde. Samsung’un son zamanlarda geliştirdiği imaj işleme teknolojileri sayesinde, Z-Flip ile çekilen fotoğraflardaki renkler canlı ve fotoğraflardaki detaylar çok belirgin. 

HDR duruma göre otomatik cihaz tarafından devreye giriyor, ve girdiğinde son derece başarılı sonuçlar veriyor. 

Ayrıca Z-Flip’in ekranı kapalı iken, kapak üzerinde bulunan 1.1 inch’lik Super AMOLED ekranı kullanarak da selfie fotoğraflar çekmenize olanak kılıyor. 

Z-Flip’in kamera konfigürasyonunda 60 kare/s ‘de 4K video çekebilmek mümkün, fakat ultra-geniş kamera 1080p ve 4K çözünürlükte sadece 30 kare/s’yi destekliyor. Video çekiminde, Z-Flip kullanıcısına, Super-Steady-Video modunu da sunuyor, fakat bu modda da 1080p çözünürlük limitasyonu var.

Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

Samsung Galaxy Z-Flip’in içerisinde 3.300 mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Bu toplam değerin 930 mAh kapasiteli kısmı, cihazın üst kapağında, 2.370 mAh kapasiteli kısmı ise, cihazın alt kapağında yer alıyor. Bu çift taraflı batarya tasarımı sayede telefonun ağırlık dağılımı ve cihazın balansı mükemmel şekilde ayarlanmış. 

Günümüzdeki bir çok amiral gemisi telefonların aksine, bu bataryaları maksimum 15W’lık bir güç ile şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz, cihazın kablosuz şarj özelliği de mevcut. Z-Flip’i kablosuz olarak şarj edecekseniz, 9W’lık bir güç ile şarj edebiliyorsunuz. 

Peki 3.300 mAh’lik batarya ne kadar yeterli diye soracak olursanız, ortalama kullanım ile, neredeyse tüm günü çıkarmanıza yetebilecek kapasitede. Fakat, biz yine de yanınızda şarj aletini, yada bir PowerBank yanınızda bulundurmanızı öneririz. 

Güvenlik

Kalem

Klavye ve Touchpad

Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Diğer Özellikler

Son Karar

Samsung Galaxy Z-Flip ne kadar benzersiz katlanabilir ekrana sahip bir telefon olsa da, fiyat anlamında son derece pahalı bir telefon, ama bir o kadar da çekici bir telefon. 

Katlanabilir ekranı ile, mobil endüstrisine farklı bir yön vermiş durumda. Ekran çözünürlüğü, parlaklığı ve çözünürlüğü son derece iyi. 

Performans olarak da günümüz amiral gemisi telefonlara taş çıkartacak seviyede. 

Z-Flip’in batarya kapasitesi ise, günümüz telefonlarına göre çok daha az seviyede. Z-Flip ile birlikte piyasaya sürülen Samsung Galaxy S20 içerisinde 4.000 mAh, S20+ içerisinde 4.500 mAh, S20 Ultra içerisinde ise 5.000 mAh batarya mevcut. Bu nedenle eğer tüm gün cep telefonunuzu kullanıyorsanız, bir günlük sizi şarj etmeden götürmesi zor gözüküyor. 

Fiyat olarak da, bu fiyata diğer üreticilerin amiral gemisi telefonlarını alabilmeniz de mümkün. Dedik ya, farklı olmak istiyorsanız, bu telefon size çok çekici gelecektir. Aksi taktirde bu fiyatlara iPhone 11, Note 10, S20 serisi, gibi cihazlar alabilmeniz mümkün. 

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler