Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

11/5/2020

Quad HD vs Full HD: Hangi Çözünürlükte Telefon Almalısınız?

Akıllı telefonlarda ekran çözünürlüğü savaşlarının çetin yaşandığı yıllardan çok da uzak değiliz. Apple’ın "Retina Ekran" jargonu, Android telefonların Full HD(FHD)’den Quad HD(QHD) çözünürlüklere geçmesi, hatta Sony’nin daha da ileri giderek, küçük telefon ekranlarımızın 4K çözünürlüğe sahip olacağını söylemesi ve birkaç model piyasaya sürmesine kadar geldik. Günümüzde ise akıllı telefon üretcilerinin, ekran çözünürlüğü argümanından biraz uzaklaştığını ve bu savaşın bir nebze sakinleştiğini görüyoruz. Öyle ki, 2020 yılı içerisinde piyasaya sürülen bazı amiral gemisi telefonlarda kullanılan ekranlar, QHD çözünürlüğe sahip değil. Peki ama akıllı telefon alırken hangi çözünürlükte telefon almalıyız? Gerçekten Quad HD(QHD) ekranlara ihtiyacımız var mı? Gelin beraber bakalım.

Artılar

Eksiler

Teknik Özellikler

Kutu İçeriği

Dizayn

Ekran

Performans

Kamera

Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

Güvenlik

Kalem

Klavye ve Touchpad

Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Gerçekten Quad HD çözünürlüğe ihtiyacınız var mı?

Öncelikle terimlerden başlayalım; Piksel yoğunluğu genellikle inch başına piksel veya PPI ile ölçülür. PPI değeri yükseldikçe, imajlar daha köşesiz, daha keskin ve daha net gözükür. Fakat yüksek PPI değeri, büyük ekranlar için daha daha önemlidir. Çünkü büyük ekranlarda, piksel yoğunluğunun ve imaj netliğinin korunması için, inch başına daha fazla piksel gereklidir.

Fazla piksel demek, grafik işlemcisinin de daha fazla yorulması demektir. Çünkü grafik işlemcisi, her bir pikseli oluşturmak için daha fazla hesaplama yapması gerekir ve daha fazla zorlanır. Bu da, ekranın daha fazla güç tüketmesi ve kare hızının azalması demektir.

Diğer taraftan, insan gözünün de belirli limitleri vardır. İnsan gözü belirli bir uzaklıkta, belirli düzeyde ayrıntıyı görebilir.  Ekran boyutu, görme açısı v.b., insanın görsel algılama sınırları ile ilgili aslında birçok değişken söz konusudur.

Yukarıdaki grafik, kabaca insan gözünün belirli bir mesafeden, inch başına maksimum görebileceği piksel sayısını göstermektedir. Bu değerleri, TFT Central’ın yayımladığı makaledeki formül ve denklemleri kullanarak hesapladığımızı belirtelim.

Grafikte de görüldüğü gibi, 6 ve 7 inch büyüklüğündeki ekranları, gözünüzden 30cm’den daha yakın tutarsanız, QHD çözünürlüğün keskinliğini ve netliğini fark etmeye başlarsınız.

Ders 1:  Yüksek çözünürlüğü fark edebilmeniz için büyük ekranlı telefonları çok yakın tutmanız gerekir.

Fakat çoğu akıllı telefon kullanıcısı, akıllı telefonlarının ekranlarını gözlerine bu kadar yaklaştırmıyor. Çoğu akıllı telefon kullanıcısı ekranı, gözünden ortalama 30-40cm uzakta tutuyor; bu da ekran netliği ve keskinliği için FHD çözünürlüğün rahatlıkla yettiğini bize gösteriyor.

Ders 2: FHD+ çözünürlükteki bir akıllı telefon ekranı, insan gözünün görebileceği detayları kapsayacak kadar iyidir ve yeterlidir.

Bir başka önemli nokta ise akıllı telefonunuzda görüntülenen içeriğin çözünürlüğüdür. İnternette yayımlanan içeriklerin çoğu hala 1080p(FHD) çözünürlüktedir. Sadece kısıtlı içerikler 4K çözünürlüğe sahiptir. Yayımlanan içeriği orijinal çözünürlüğünde izlemeniz, size en kaliteli görüntüyü verecektir. İçeriğin orijinal çözünürlüğünü arttırmak yada azaltmak, görüntü kalitesini neredeyse hiç değiştirmez, hatta kötüleştirebilir de. Örnek verecek olursak; 4K çözünürlük, 1080p(FHD) çözünürlüğün dört katı demektir ve rahatlıkla ölçeklenebilir. Fakat QHD yada 1440p, tam olarak 4K veya 1080p’ye bölünmez ve bu nedenle QHD çözünürlüğe sahip bir ekranda 4K çözünürlüğündeki bir içerik, FHD ekrana göre daha bulanık gösterilecektir.

Ders 3: Ekran görüntü kalitesi için, görüntülenen içeriğin çözünürlüğü de önemlidir. QHD ekran çözünürlüğüne sahip olsanız bile, görüntü kalitesi düşük olabilir.

Quad HD vs Full HD Batarya Tüketimi!

Quad HD çözünürlüğe sahip bir ekranınız varsa, akıllı telefonunuzun güç tüketimi artacak, dolayısı ile bataryası daha çabuk bitecektir.
Yukarıdaki grafikte farklı çözünürlüklerde Galaxy S20 Ultra bataryasının, tam kapasite dolu iken, ne kadar süre dayanabildiğini göstermektedir.

Özetleyecek olursak, Quad HD çözünürlüğe sahip bir ekran, Full HD ekrana göre ortalama %12 daha fazla güç tüketecektir. Quad HD ekran, oyun oynanırken ve video izlenirken çok güç tüketecektir. Akıllı telefonunuzun menüleri arasında dolaşmak veya internette gezinmek, cihazınızın işlemcilerini daha az yoracaktır ve bu nedenle ekranınız daha az güç tüketecektir.

Ders 4: Akıllı telefonunuzu daha düşük bir ekran çözünürlüğüne ayarlarsanız, cihazınızın pil ömrünü arttırmış olursunuz.

Diğer Özellikler

Son Karar

Çözünürlük, ekran kalitesi için kesinlikle her şey demek değildir. Kaliteli görüntü için çözünürlük parametresinin dışında, ekranın kare yenileme hızı(60Hz-90Hz-120Hz gibi), gama doğruluğu, renk ve beyaz balansının etkileri daha büyüktür.

Eğer bütçeniz 10.000₺ üzerinde ise, tabii ki en iyisini almanızı öneririz. Ekran çözünürlüğünü sürekli üst çözünürlükte kullanabilmeniz için, 6 veya 7 inch QHD+ ekrana ve büyük bir bataryaya sahip bir akıllı telefon en akılcı seçenek olacaktır. Daha küçük ekranlar için, FHD+ çözünürlüğe sahip bir akıllı telefon en iyi seçenek olacaktır.  

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler