Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

25/6/2020

Samsung Galaxy A51: Detaylı İnceleme

Samsung'un Galaxy A serisi, bir amiral gemisi akıllı telefonda bulunacak birçok özelliği barındıran ve fiyat olarak da cepleri yakmayan akıllı telefon mesajını 2019 yılı içerisinde bizce net olarak verdi. Aralık 2019'da tanıtılan ve aynı ay içerisinde satışa sunulan A serisinin yeni üyesi A51, A50 modelinden farklı olarak, "1" fazla 5MP kameraya ve "1" daha iyi performanslı işlemciye sahip. Bizde sizlere "1" akıllı telefon detaylı incelemesi yaparak Galaxy A51 akıllı telefonun yeteneklerini sizlerle paylaşmak istedik!

Artılar

  • Kompakt ve hafit tasarımı
  • Super AMOLED ekranı
  • Depolama kapasitesinin arttırılabilmesi

Eksiler

  • İşlemcisin yeteri kadar güçlü olmaması
  • Gece fotoğraf çekimlerinin zayıf olması
  • Bataryasının yavaş şarj olması

Teknik Özellikler

Gövde: Plastik kasa, Ön: Gorilla Glass 3, Arka: Plastik kaplama, 172g
Boyutlar: 158.5 x 73.6 x 7.9mm
Ekran: 6.5 inch Super AMOLED Kapasitif Ekran, 1080 x 2400 piksel (405 ppi), 20:9 En/Boy oranı, %87.4 Ekran/Gövde oranı
İşlemci:
- CPU: Exynos 9611 (10nm), 8 çekirdek (4x2.3GHz Cortex-A73& 4x1.7GHz Cortex A53
- GPU: Mali-G72 MP3
Hafıza: 4GB RAM + 64 GB UFS2.0 Depolama veya 4/6/8 GB RAM + 128GB Depolama
İşletim Sistemi: Android 10, One UI 2.1 Kullanıcı Arayüzü
Batarya: 4.000mAh Li-Po, 15W Hızlı Şarj
Kamera: 48MP (f/2.0, 26mm Geniş Açı, 1/2.0”, 0.8µm, PDAF), 12MP (f/2.2, 123 derece, ultra-geniş, 13mm, f/2.2, 1.12µm), 5MP (f/2.4, 25mm makro), 5MP (1/5", 1.12µm, f/2.2, derinlik sensörü)
Selfie Kamera: 32MP, f/2.2, 26mm Geniş Açı, 1/2.8”, 0.8µm, HDR
Bağlantı: Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac, WiFi Direct, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, USB-C 2.0 girişi

Kutu İçeriği

Galaxy A serisi telefonların hepsi, senelerdir aynı kutu sunumuyla tüketicilere sunuluyor. Beyaz bir kutu üzerinde, hangi Galaxy A serisi telefonun kutu içerisinde olduğunu belirlemenize yardımcı olan parlak baskılı A serisi kutusu!

Kutuyu açtığınız zaman, birçok üreticinin kutu içeriğinde olduğu gibi, sizi A51 akıllı telefon karşılıyor. Telefonun yanı sıra 15W QC2.0 destekli şarj adaptörü, USB-C şarj kablosu ve Samsung kablolu kulaklık da kutu içerisinde standart olarak sunuluyor.

Dizayn

Bu yılın başında duyurulan Galaxy A51 akıllı telefonun kamera çerçevesi, bu sene neredeyse tüm Samsung akıllı telefonlarında kullanılıyor. Tüm kameraları ve flash'ı aynı çatı altında toplayan büyük, çıkıntılı ve dikdörtgen şeklindeki yeni çerçeve, akıllı telefonun sol üst köşesinde bulunuyor. Galaxy A51 akıllı telefonun bu kamera çerçevesinde toplamda dört adet kamera bulunuyor.

Samsung tasarımcıları A51 akıllı telefonun arka panelini sıradışı tasarlamayı başarmış; gelişigüzel çapraz çizgilerden birisi akıllı telefonun çizgili alt kısmını, düz renk üst kısımdan ayırırken diğer çizgi, akıllı telefon panelinin üst kısmını açık ve koyu bölümlere ayırıyor. Telefonu bölümlere ayıran bu İki diyagonal çizgiler de kesişerek bir "X" oluşturuyor ve telefonun arka panelinde görsel olarak birbirinden farklı dört bölüm oluşturuyor.

Arka panel tasarımını çok beğendiğimiz Galaxy A51 akıllı telefonun arka paneli, resmen ışıkla dans ediyor. Prizma siyah rengindeki test cihazını doğru açı ile tuttuğunuzda, gökkuşağında bulunan tüm renkleri, muhteşem tasarımlı arka panelde görebiliyorsunuz. Fakat bu güzel tasarımlı arka panelin plastik olması, dayanıklılık konusunda kafamızda soru işaretleri yaratıyor.  

Galaxy A51 akıllı telefonun ön tarafında ise Gorilla Glass 3 koruma camına sahip, selfi kamerası için küçük dairesel kesiği bulunan, çentiksiz ve çerçevesiz bir ekran sizi karşılıyor.

Galaxy A51 akıllı telefonun ekranı, Galaxy A50'den fark edilir ölçüde çerçevesiz hale getirilmiş. Bu güzel ekranın üst ve alt kısımlarındaki çerçeveler de aynı kalınlıkta tasarlanarak güzel bir simetri yaratılmış.

Telefonun kasası da abisi Galaxy A50'deki gibi plastikten yapılmış ve akıllı telefonun fiziksel düğmeleri telefonun sağ tarafına yerleştirilmiş. Galaxy A51 akıllı telefonun sol üst tarafında ise SIM kart girişi konumlandırılmış. Test cihazımız çift SIM kart yuvasına sahip olduğu için, diğer Galaxy telefonlardaki gibi acaba ekstra yuvaya SIM kart mı takayım, yoksa SD kart mı takayım sıkıntısını yaşamıyorsunuz.

Galaxy A51 akıllı telefonun alt tarafında ise USB-C girişi, 3.5mm kulaklık girişi(yaşasın), hoparlör çıkışı ve birde mikrofon deliği bulunuyor.

Samsung A51, 158.5x73.6x7.9mm ölçülerinde ve 172 gram ağırlığındaki yapısı ile cebimize rahatlıkla sığıyor. Galaxy A51 akıllı telefon, bu segmentteki rakipleri Realme X2 ve Xiaomi 9T/Note 8Pro'ya göre hem daha ince hemde daha hafif olarak tasarlanmış.

Ekran

Galaxy A51 akıllı telefon, 6.5 inç ve 1.080x2.400 piksel çözünürlüğünde Super AMOLED panel ile donatılmış. Samsung'un Infinity-O olarak adlandırdığı bu panel, isminden aldığı O şeklinde bir selfi kamera deliği ile geliyor. Bu Infinity-O tasarımı, Galaxy A51 telefonun dışında, Galaxy A71, Lite S10, S20, S20+, S20 Ultra, Note 10 ve Note 10+ akıllı telefonlarında da kullanılıyor.

Galaxy A51 Infinity-O panel, yada Samsung OLED ekranı, beklediğimiz gibi son derece iyi sonuçlar elde ediyor. Yaptığımız parlaklık testlerinde Galaxy A51 ekranı, maksimum 636 nits parlaklık değerlerine ulaşarak, rekabette ben en iyiler arasındayım mesajını net olarak veriyor.

Performans

Galaxy A51 akıllı telefon, gücünü Exynos 9611 yonga setinden alıyor. 9611 yonga seti, geçen yıl piyasaya sürülen Galaxy A50 akıllı telefonda bulunan Exynos 9610 yonga setinin, sadece yüksek çözünürlüklü kamera desteğine sahip güncellenmiş modeli. Güncellenmiş bu yeni yonga seti 10nm teknolojisi ile üretiliyor ve üzerinde klasik sekiz çekirdekli(4x2.3GHz Cortex-A73 ve 4x1.7GHz Cortex-A53) bir işlemci bulunuyor. Galaxy A51 akıllı telefonun grafik işlemcisi ise Mali-G72 MP3.

Galaxy A51 performans testlerimizde ise ne yazıkkı, bu segmentteki diğer rakiplerinin belirlediği standartlara ulaşmakta zorluk çekiyor. Realme X2 ve Xiaomi Mi 9T akıllı telefonlarda bulunan Snapdragon 730 yonga seti, Exynos 9611 yonga setine göre, ciddi oranda daha güçlü olduğunu testlerimizde ortaya koyuyor. Huawei Nova 5T telefonda bulunan Kirin 980 yonga seti ise Galaxy A51 telefonun performansını neredeyse ikiye katlamayı başarıyor.

Grafik performansı testlerimizde de sonuçlar ne yazıkki değişmiyor, hatta daha da kötüleşiyor. Huawei Nova 5T, Galaxy A51'in grafik işlemci performansını neredeyse üçe katlıyor.

Kamera

Galaxy A51, kağıt üzerinde oldukça etkileyici bir kamera çözümü ile birlikte geliyor. 48MP çözünürlüğe sahip Quad-Bayer filtreli ana kamera, bu segmentte artık on telefonun dokuzunda kullanılıyor.

Geçen sene Galaxy A50 telefonun kullandığı 8MP çözünürlükteki ultra geniş açılı kamera, Galaxy A51 lle birlikte güncellenerek 12MP çözünürlüğe yükseltiliyor.

Galaxy A51 üzerinde bulunan üçüncü kamera, 5MP çözünürlüğüne sahip bir makro kamera. Genellikle bu segmentte rakipler 2MP çözünürlüğünde makro kamera kullanırken, Samsung bu alandaki çitayı yükseltmeyi tercih etmiş. Bu makro kamera, rakiplerine göre daha uzun lense(25mm odak uzaklığı) sahip olması nedeni ile makro çekimlerinde kullanıcısının konuya çok yaklaşmamasına olanak sağlıyor.

Dördüncü ve son kamera ise 5MP çözünürlüğündeki derinlik sensörü. Telefonun ön tarafında ise 32MP çözünürlüğünde yine Quad-Bayer filtreli bir selfi kamerası bulunuyor.

Bu kamera sistemi ile Galaxy A51 iyi fotoğraflar çekebiliyor, fakat fotoğraf performansı "wow" dedirttirecek kadar iyi değil. Gündüz çekimlerimizdeki fotoğraflar makul derecede keskin, çizgiler düz ve iyi belirlenmiş, renkler güzel, renk doygunluğu iyi, fakat çim veya ince ağaç dalları gibi ince ayrıntılar, kameralar tarafından bizce tam iyi oluşturulamamış.

Galaxy A51 akıllı telefonun gece çekimlerindeki performansı da bizce çok iyi değil. Galaxy A51 telefondaki kameraların düşük ışık fotoğraf çıktısı yumuşak ve gürültülü, renklerdeki doygunluk oranları da iyi değil.

Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

Galaxy A50'de olduğu gibi bu sene satışa sunulan Galaxy A51 akıllı telefonda da, 4.000mAh kapasiteli batarya kullanılıyor. Galaxy A51 akıllı telefon, Galaxy A50 ile aynı yonga setini kullanmasına rağmen, daha büyük bir ekran ve yenilenmiş işletim sistemi ile birlikte geliyor. Biz bu yüzden yeni Galaxy A51'in pil ömründe en azından biraz farklılık olacağını bekledik ve A51 beklentilerimizi boşa çıkarmadı.

Galaxy A51 akıllı telefon ile Wi-Fi açık iken yaklaşık onüç saat otuz dakika internette gezinebildik. Bu değer ile A51 bize, bir önceki nesil A50'ye göre, bir saat daha fazla internette gezinme fırsatını sundu. Akıllı telefonumuzu tam kapasite şarj ettikten sonra A51 ile yaklaşık ondört saat 22 dakika video oynatabildik. Bu sonuç ise ne yazıkki bir önceki nesile göre A51'in yaklaşık bir saat otuz dakika daha az video oynatabildiğini ortaya koydu.

Galaxy A51 ile gelen 15W'lık şarj adaptörü ise, Galaxy A51 telefonu yaklaşık iki saat ondört dakika içerisinde tam kapasite şarj ederek, bu segmentte rakipleri ile pek yarışamayacağını bize göstermiş oldu. Yarım saatte ise ne yazıkki anca telefon pilinin yaklaşık %35'ini şarj edebildik.

Güvenlik

Kalem

Klavye ve Touchpad

Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Diğer Özellikler

Son Karar

Galaxy A51 akıllı telefon genel olarak birçok alanda iyi sonuçlar elde etmeyi başarıyor. Özellikle Galaxy A51 bu kadar büyük bir ekrana ve 4.000mAh gibi bir bataryaya sahip olmasına rağmen, hala orta segmentteki en hafif akıllı telefonlardan birisi olmayı başarıyor. Galaxy A51'in son derece başarılı ekranı, kullanıcısına şikayet edecek fırsat bırakmıyor. Kamera sistemindeki yenilikler ve güncellemeler, gün ışığnda kullanıcısının çok iyi portre fotoğraflar çekmesini sağlıyor. 5MP uzun lensli makro kamerası ise kullanıcısının yenilmesi zor, yakın çekimler yapmasına olanak tanıyor. Piyasaya sürülürken güncel ve yeni yazılımları, sonradan yapılan güncellemeler ile akıllı telefonun yeni özelliklere kavuşmasını ve daha da performanslı olmasını sağlıyor.

Fakat bu segmentteki diğer tüm akıllı telefonların da benzer özellik ve yeteneklere sahip olması ve Galaxy A51 maliyetine çok daha güçlü ve performanslı telefonların piyasada olması, bizce Galaxy A51'i biraz sıkıntıya sokuyor. Realme X2, Galaxy A51'den %10-15 oranında daha ucuz olmasına rağmen aynı depolama kapasitesi ve 2GB daha fazla hafıza ile birlikte geliyor. Ayrıca Realme X2'in işlemcisi de Galaxy A51'e göre çok daha performanslı ve pil tüketiminde daha cimri olması nedeni ile batarya ömrü daha fazla.

Sonuç olarak özellikle uygun fiyatlı bir Samsung telefonum olsun diyorsanız, Galaxy A51 sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Fakat Galaxy A51 alacak kadar bir bütçeniz varsa, bu segmentte daha iyi alternatiflere yönelebilirsiniz.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler