Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

1/4/2020

Samsung Galaxy S20 Ultra : Detaylı İnceleme

Samsung 11 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği UNPACKED etkinliğinde tanıttığı, Samsung S serisinin yeni üyeleri S20, S20+ ve ismi gibi her özelliği Ultra olan S20 Ultra’yı tanıttı. Mart ayının ilk haftası da ülkemizde satışa sunulan telefonu sizler için detaylı olarak inceledik.

Artılar

  • Muhteşem ekran, piyasadaki en iyi ekran diyebiliriz,
  • Muhteşem cihaz performansı,
  • Esnek kamera sistemi,
  • 15X yakınlaştırmaya rağmen net fotoğraflar,
  • Genişletilebilir depolama,

Eksiler

  • Ciddi pahalı,
  • 120Hz konfigürasyonda batarya yetersizliği,
  • S20 Ultra, kamera sistemi nedeniyle fazla kalın,
  • Alışılagelmiş, artık sıkan dizayn,

Teknik Özellikler

Gövde:Aluminyum kasa, ön ve arka Gorilla Glass 6, 220g;

Boyutlar: 166.9 x 76 x 8.8mm; 

Ekran:6.9 inch Dynamic AMOLED 2X Ekran, 120Hz FHD, 60Hz QHD, 1440 x 3200 piksel (511 ppi), 20:9 En-Boy Oranı, %89.9 Ekran/Gövde oranı, HDR10+

İşlemci: CPU: Exynos 990 (7nm+), 8 çekirdek (2x2.73GHz Mongoose M5 & 2x2.50GHz Cortex-A76 & 4x2.0GHz Cortex-A55); GPU: Mali-G77 MP11

Hafıza: 12GB RAM + 128GB UFS3.0 Depolama

İşletim Sistemi: Android 10, Samsung One 2.1 Kullanıcı Arayüzü

Batarya: 5.000mAh Li-Po, 45W Hızlı Şarj, 15W Hızlı Kablosuz Şarj ve 9W Kablosuz Şarj Paylaşımı

Kamera: 108MP (f/1.8, 26mm Geniş Açı, 1/1.33”, 0.8µm, PDAF, Optik Görüntü Stabilizasyon), 48MP (f/3.5, 103mm Telefoto, 1/2.0”, 0.8µm, PDAF, Optik Görüntü Stabilizasyon, 10xOptik Hibrit Yakınlaştırma), 12MP (f/2.2, 13mm Ultra Geniş, 1.4µm, Süper Sabit Video), 0.3MP, TOF 3D, f/1.0 Derinlik Kamera

Selfie Kamera: 40MP, f/2.2, 26mm Geniş Açı, 0.7µm, PDAF

Bağlantı: Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, USB-C 3.2 girişi


Kutu İçeriği

Galaxy S20 Serisi S20, S20+ ve S20 Ultra cihazları, Samsung’un alışılagelmiş kutu içeriği ile geliyor. Kutunun kapağını kaldırdığınızda karşınıza, muhteşem ekranlı cihazınız karşılıyor sizi!

S20 Ultra'nın  altında ise, sizleri bir sürpriz bekliyor. S20 Ultra'nın 45W'lık hızlı şarj desteğinin olmasına rağmen, standard kutu içerisinden, ne yazıkki 25W'lık hızlı şarj aleti çıkıyor. Geçen sene yazın satışa sunulan Note 10+’da da, cihazın 45W hızlı şarj yeteceğinin olmasına rağmen, 25W’lık şarj adaptörü geliyordu. 45W'lık şarj adaptörü ayrıca satılıyordu. Görünen o ki, Samsung S20 Ultra ile de aynı geleceği sürdürüyor.

Ayrıca kutunun içerisinde bildiğimiz, Samsung’un USB-C şarj kablosu ile AKG logolu USB-C kablolu kulaklığı yer alıyor. 

Dizayn

S20 Ultra'yı elinize aldığınızda, gerçekten cihazın ne kadar büyük olduğunu fark ediyorsunuz. O kadar büyük ki, Note'u ve S20 Ultra'yı elimize aldığımızda, Note 10+, Ultra yanında küçük kalıyor. S20+ ile Note 10+'ın boyutları neredeyse aynı. Dolayısı ile, büyük cep telefonu sevmiyorum diyorsanız, S20 Ultra'yı muhtemelen almak istemeyecekseniz, ama büyük ekranlı bir telefonum diyorsanız S20 Ultra tam size göre.

S20 Ultra’nın arka tarafında bulunan ve gerçekten bu cihazı ayrı kılan, kamera sisteminin bulunduğu çerçeveli yerin ise, çok kalın olduğunu söylemeliyiz. Kalınlığın nedeni S20 Ultra'da bulunan yeni 48MP’lik 10x optik zoom yapabilen telefoto kamera. Bu kamera, Samsung’un “Space Zoom” diye adlandırdığı, 100x dijital zoom yapabilme yeteceğine sahip. Bu özelliği gösterebilmek adına da Samsung, kamera çerçevesinin sağ alt tarafına, belli-belirsiz bir şekilde 100X Space Zoom diye de yazmış.

S20 Ultra'nın renk seçeneklerinden bahsedecek olursak, ne yazıkki çok çekici renk seçenekleri ile gelmiyor, hatta S20 Ultra'nın sıkıcı renk seçenekleri ile piyasaya çıktığını söyleyebiliriz. Geçen sene Note 10 serisi “Ay Tozu Grisi” olarak adlandırdığı, aynalı, ve ışık altında tamamen renk değiştiren renk seçeceği ile gelmiş, herkesin ilgisini çekmiş ve birçok kullanıcı tarafından özellikle tercih edilmişti. S20 Ultra ise, ne yazıkki, “Kozmik Gri” ve “Kozmik Siyah” olarak iki renk seçeneği ile ülkemizde satılıyor. Umarız yakın zamanda çekici renk seçenekleri ile, Samsung kullanıcılarını heyecanlandırır.

S20 Ultra’nın ön ve arka yüzünde Gorilla Glass 6 kullanılmış ve tüm yapıyı aluminyum gövde bir arada tutuyor. Bu sefer Samsung, ön ve arka yüzeydeki camın eğimini azaltmış. Bu sayede, düşme ve çarpmalara karşı kullanılan camın kırılmasını önlenmiş ve ayrıca cihazın el ile daha rahat kavranmasını sağlamış. 

Samsung her geçen gün, amiral gemisi cihazlarının, ekran çerçevelerinin kalınlığını git gide azaltıyor. S20 Ultra’da da, artık ekran çerçevelerinin neredeyse yok olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, Samsung S20 Ultra ile ekran gövde oranını %90’lara çıkarmış durumda. 

Gorilla Glass 6 camlı ekranın üst orta kısmında Note 10+’da da olduğu gibi selfie kamera konumlandırılmış. S20 Ultra, Note 10 serisinde olduğu gibi, ekran altı parmak izi okuyucu ile geliyor. Bu parmak izi okuyucusunun, diğer birçok rakiplerindeki ekran altı parmak izi okuyucularına göre daha yavaş çalıştığını söyleyebiliriz, fakat milisaniyeler seviyesindeki bu hız farkını birçok kullanıcı hissetmeyecektir.

S20 Ultra’nın üst tarafında, SIM kart girişi, microSD kart girişi, ve bir de mikrofon yer alıyor. Alt tarafında ise, USB-C girişi ve ana hoparlör bulunuyor. S20 Ultra’da, Note 10 serisinde de olduğu gibi 3.5mm kulaklık girişi ne yazıkki bulunmuyor. 

Samsung S20 Ultra’nın açma/kapama düğmesini ve ses düğmesini ise bu sefer sağ tarafa almış. Note 10 serisinde açma/kapama ve ses düğmesi solda yer alıyordu, ve birçok kullanıcı tarafından çok eleştiri almıştı. Samsung, bu sefer kullanıcılarının isteklerini dinlemiş ve gerekli düzeltmeleri yapmış.

Ekran

S20 Ultra’nın ekranı Samsung'un çıkardığı ve Galaxy S serisindeki, bugüne kadarki en büyük ekran. 6.9 inch’lik 1440x3200 çözünürlükteki bu panel, 20:9 en-boy oranında. Bu çözünürlükteki Galaxy S20 Ultra'nın ekranı, 511ppi (pixel per inch) yoğunluğa sahip. 

S20 Ultra ekranını farklı kılan en büyük özellik, ekran tazeleme hızının 120Hz olması. 120Hz Ekran ile, sayfaları aşağı-yukarı hareket ettirir iken, oyun oynar iken, ekranın nasıl kaydığını görmeniz lazım. İşin kötü tarafı, bir kere 120Hz ekranı kullanmaya alıştıktan sonra, diğer ekranlar insanın gözüne, çok yavaş ve takılıyor hissi uyandırıyor. 

Fakat 120Hz ekran tazeleme ayarı ile S20 Ultra'yı kullanmanız durumunda, cihazın daha fazla pil tüketmesine ciddi bir etkisinin olduğunu hatırlatmalıyız. Bu konudaki detaylı yazımızı daha önce sizler ile paylaşmıştık. Ayrıca 120Hz seçeneğini seçerseniz, ekranın çözünürlüğünü, Quad HD’den FullHD’ye düşürmeniz gerekiyor. Umarız Samsung yazılım güncellemesi ile bu sorunu yakın zamanda giderir. 

S20 Ultra’nın ekranı, gördüğümüz en parlak ekranlardan birisi. Cihazın ekranı, 894nits parlaklık değeri ile, şu anda piyasadaki tüm mobil cihazlar içerisindeki en parlak ekrana sahip. Ekran ayrıca HDR10+ desteğine de sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Performans

S20 Ultra, performans olarak da kullanıcısını son derece tatmin edecek bir cihaz. Samsung’un geliştirdiği 7nm+’ilk Exynos 990 chipset, birçok işlemi rahatlıkla yapabilecek kapasitede.

S20 Ultra, yapılan birçok testte, ya birinci yada ikinci sırada yer alıyor. Hatta internette bulduğumuz performans testi videolarında, birçok markanın en iyi cihazlarını rahatlıkla geride bıraktığını görüyoruz; buna Apple’ın iPhone 11 Pro’su da dahil. 

S20 Ultra’nın performansı, tek çekirdek işlemlerde Note 10 serisinden ortalama , %10-17 arasında daha performanslı olduğunu söyleyebiliriz. Çoklu çekirdek işlemlerinde ise performans farki %17-25’lere çıkıyor. 

Kamera

S20 Ultra’nın kamera sistemi ve çözümü, gerçekten isminin hakkını veriyor, “Ultra”. Bu kamera sistemi, gerçekten çok farklı, ve şu anda piyasadaki hiçbir ürün ile karşılaştırılabilir seviyede değil.

S20 Ultra'nın ana kamerası, Samsung’un 108MP, Isocell Bright HM1 NonaCell Sensörünü kullanıyor. “Nona” kelimesi, Latincede dokuz sayısından geliyor. Her bir hücre, dokuz adetlik bir gruptan oluşuyor, ve her bir dokuzlu grup, yakaladığı tek rengi kullanıyor ve yansıtıyor. Bu sayede, çekilen fotoğraflardaki istenmeyen noktalanma ve pürüzler gideriliyor, ve son derece yüksek kalitede HDR görüntü elde ediliyor.Ayrıca sensörün büyük olması nedeni ile de, hücrelere yüksek miktarda ışık toplanıyor, ve karanlıkta dahi son derece net fotoğraflar çekilebiliyor. Ana kameranın hemen yanında, birde derinlik sensörü mevcut. Derinlik sensörü ile, fokuslandığınız objenin net olması sağlanıyor. 

S20 Ultra üzerindeki ikinci önemli kamera ise, 48MP’lik periskop lensli telephoto kamera. Piyasada halihazırda periskop lens kullanan telefonlar mevcut; Huawei P30 ve Oppo Reno 10x. Fakat S20 Ultra’nın bu cihazlardan en büyük farkı, Ultra seviyede bir periskop sensör kullanması - 1/2”, 48MP’lik bu kamera 4x optik zoom’a sahip ve odak uzaklığı 103mm.

S20 Ultra üzerindeki ultra-geniş 12MP'lik kamera ise, şu anda cep telefonlarında bulunan en büyük "ultra-geniş kamera" piksel büyüklüğüne sahip; 1.4µm ve f/2.2 açıklık ile, inanılmaz güzel geniş çerçeve fotoğraflar çekmenize yardım ediyor. 

S20 Ultra’nın ön tarafında ise 40MP’lik bir selfie kamera bulunuyor. Bu kameradaki pikseller S20 ve S20+’daki piksellerden daha küçük; her biri 0.7µm ve f/2.2 açıklığa ve autofocus özelliğine sahip.

Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

S20 Ultra, 5.000mAh kapasiteli bir batarya ile geliyor. Hiçbir Samsung S serisi cihazda, bu seviyede büyük bir batarya kullanılmamıştı. Samsung'un bu kadar büyük bir batarya kullanılmasının, iki önemli nedeni var. Birisi 5G bağlantı, diğeri ise 120Hz’lik ekranı. 

Daha önceki haberimizde S20 Ultra'nın ekran ayarını 120Hz’e getirdiğinizde, bataryanın nasıl etkilendiğini detaylı olarak sizlere aktarmıştık. Ama biz yine de birçok S20 Ultra alan okuyucularımızın telefonu 120Hz tazeleme özelliği ile kullanacağını düşünüyoruz.

Yapılan batarya testlerinde, Türkiye'de satışa sunulan Exynos işlemcili S20 Ultra, 120Hz tazeleme özelliği açık hali ile, 10 saat 18 dakika internette gezinebilme veya 13 saat civarında video oynatabiliyor. Ayarları 60Hz’e çektiğinizde ise, test sonuçları biraz daha iyileşiyor; İnternette gezinebilme süresi 12 saat 28 dakika olarak ölçülürken, 16 saat üzerinde video oynatabiliyor. 

Batarya testlerinde, S20 Ultra’yı piyasadaki rakipleri ile karşılaştıracak olur isek, iPhone 11 Pro, iPhone XR ve geçen sene piyasaya sunulan Huawei Mate 20, testlerden daha iyi sonuçlar çıkardığını söyleyebiliriz. 

Güvenlik

Kalem

Klavye ve Touchpad

Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Diğer Özellikler

Son Karar

Samsung S serisi telefonlarındaki çitayı, her sene yükseltiyordu. Ama bu sene S20 Ultra ile, bu çitayı gerçekten çok yükselttiğini söyleyebiliriz. S20 Ultra’nın kamerası sistemini, ekranını ve işçilik kalitesine bayıldık. Samsung gerçekten Ultra bir cihaz yapmış.

Özellikle 120Hz ekranına, insan bir kere alışınca, bir daha 60Hz’lik ekranlara bakmak bile istemiyorsunuz. Ekranın parlaklığı, netliği, ve renkleri muhteşem. Samsung zaten AMOLED ekranları ile, rakiplerini hep geride bırakıyordu. 

S20 Ultra’nın bataryası ise, 120Hz ekran için biraz zayıf kalıyor. Sırf 60Hz-120Hz ekran seçimi arasında S20 Ultra’nın bataryası ortalama 2 saat 30 dakika daha az dayanıyor. Umarız Samsung yapılacak yazılım iyileştirmeleri ile, bu tüketimi optimize eder. 

S20 Ultra gerçekten, son derece iyi bir telefon, fakat 12.000 TL üzerindeki satış fiyatı ile, birçok kişi tarafından tercih edilemeyebilir. Fakat tercih edenlerin de pişman olmayacağını söyleyebiliriz. 

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler