Artılar EksilerTeknik ÖzelliklerVideoKutu İçeriğiDizaynEkranPerformansKameraBataryaDiğerKlavye ve TouchpadGürültü ve IsınmaHoparlörWebcamKalemGüvenlikKarar

18/5/2020

Xiaomi Mi Note 10: Detaylı İnceleme

Xiaomi, Mi Note 3 akıllı telefonunu yaklaşık iki sene önce tanıttı. Mi Note 3, tüketicilerden yeterli ilgiyi göremeyince, Xiaomi Mi Note serisini geliştirmeyi durdurdu. Fakat Xiaomi Note serisine bir şans vermek istedi ki, 2019 yılının Kasım ayında, Mi Note serisinin yeni üyesi Mi Note 10’u tanıttı ve satışa sundu. Mi Note 10, beş kameralı yapısı, yüksek kapasiteli bataryası ve büyük parlak AMOLED ekranı ile bizim dikkatimizi çekmeyi başardı. Bakalım Xiaomi Mi Note 10 detaylı incelememizi okuyunca, sizde etkilenecek misiniz?

Artılar

  • Çok iyi AMOLED ekranı
  • Büyük bataryasının olması ve hızlı şarj olabilmesi
  • Kamera sisteminin çok iyi gündüz fotoğrafları çekebilmesi
  • Hızlı parmak izi okuyucusu

Eksiler

  • Suya dayanıklılık sertifikasyonunun olmaması
  • Ultra geniş kameranın gece çekimlerinde pozlama ve odaklanma sorununun olması
  • Grafik işlemcisinin zayıf performansı
  • Android 10 işletim sistemini kullanmaması

Teknik Özellikler

Gövde: Aluminyum kasa, ön ve arka Gorilla Glass 5 cam, 208g
Boyutlar: 157.8 x 74.2 x 9.7mm
Ekran: 6.47 inch AMOLED Kapasitif Ekran, 1080 x 2340 piksel (398ppi), 19.5:9 En/Boy oranı, %87.8 Ekran/Gövde oranı
İşlemci:
- CPU: Qualcomm Snapdragon 730G (8nm), 8 çekirdek (2x2.2GHz Kyro-470 Gold & 6x1.8GHz Kyro 470 Silver)
- GPU: Adreno 618
Hafıza: 6GB RAM, 128 GB UFS2.0 Depolama
İşletim Sistemi: Android 9(Android 10’a yükseltilebilir), MIUI 11 Kullanıcı Arayüzü
Batarya: 5.260mAh Li-Po, 30W Hızlı Şarj
Kamera: 108MP (f/1.7, 25mm Geniş Açı, 1/1.33”, 0.8µm, PDAF, Laser AF, Optik İmaj Stabilizasyon), 12MP (f/2.0, 50mm Telefoto, 1/2.55”, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, 2xOptik Zoom), 8MP (f/2.0, Telefoto, 1.0µm, PDAF, Optik İmaj Stabilizasyon, 3.7xOptik Zoom, 5x Hybrid Zoom), 20MP (f/2.2, 13mm Ultra Geniş, 1/2.8”, 1.0µm), 2MP (f/2.4, Macro, 1./5.0”, 1.75µm)
Selfie Kamera: 32MP (f/2.0, 26mm Geniş Açı, 1/2.8”, 0.8µm, HDR)
Bağlantı: Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac, WiFi Direct, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, 2.0 USB-C girişi

Kutu İçeriği

Xiaomi, piyasaya sürdüğü tüm akıllı telefonlarının kutu içeriğini standart tutuyor. Dolayısı ile, Mi Note 10 kutu içeriğinde de standart pakete ek olarak gelen herhangi bir şey bulunmuyor. Mi Note 10 kutusu içerisinde 30W hızlı şarj cihazı, USB-C kablosu ve siyah silikon koruyucu bulunuyor. Xiaomi, standart kutu içeriğine herhangi bir kulaklık ne yazıkki dahil etmiyor. Umarız Xiaomi ileride bu tercihini değiştirir.

Dizayn

Mi Note 10 neredeyse tüm akıllı telefonlarda gördüğümüz tanıdık bir dizayna sahip - bir tek şey dışında: Simetri! Mi Note 10’un hem ön hemde arka tarafında bulunan kavisli Gorilla Glass 5 paneller, tam bir simetri oluşturuyor. Kumlanmış yüzeye sahip aluminyum kasası da, simetriyi tamamlıyor. Kumlanmış alüminyum kasa, telefonu elde güvenle tutmanızı sağlıyor.

Mi Note 10, Xiaomi’nin 3D Ekran diye adlandırdığı köşeleri yuvarlatılmış, 6.47” büyüklüğünde kavisli bir AMOLED ekrana sahip. Ekranın orta-üst bölümünde bulunan su damlası şeklindeki çerçeve içerisinde, 32MP’lik selfie kamera konumlandırılmış.  

Genellikle bu kadar kavisli ekrana sahip bir telefonu elinizde tutarken, parmaklarınız ekranın kenarlarına değer ve telefonu kullanmak zorlaşır. Fakat biz Mi Note 10’u test ettiğimiz süre içerisinde, böyle bir sorunla neredeyse hiç karşılaşmadık.

Mi Note 10’un ekranının kenarlarının kavisli olması nedeni ile neredeyse hiç ekran çerçevesi görmüyorsunuz- cam bitiyor, aluminyum kasa başlıyor. Ekranın üst tarafında, tam camın bittiği ve aluminyum kasanın başladığı yere Xiaomi kulaklık hoparlörünü yerleştirmiş.

Xiaomi Mi Note 10, yeni bir ekran altı parmak izi okuyucusu kullanıyor. Yeni parmak izi okuyucusuna parmak izininizi tanıtmak biraz uzun sürüyor. Fakat parmak izinizi tanıttıktan sonra Mi Note 10 okuma işlemini çok hızlı yapıyor. Biz daha ekrana dokunur dokunmaz, Mi Note 10’un kilidi hemen açılıyor. Biz açıkçası yeni parmak izi okuyucusunun performansını çok beğendik.

Mi Note 10’un arka görünümü ve dizaynı Mi 9’a çok benziyor. Fakat Mi Note 10, Mi 9’dan farklı olarak beşli kamera sistemi kullanıyor. Xiaomi, bu beş kamerayı üç farklı çerçeve içerisine konumlandırılmış.

Eliptik şekle sahip ana çerçevenin içerisinde üç adet kamera bulunuyor - 8MP, 5x optik zoom telefoto, 12MP, 2x optik zoom telefoto ve 108MP ana kamera.

Ana çerçevenin hemen altındaki yuvarlak çerçeve içerisinde, 20MP’lik ultra geniş kamera yerleştirilmiş. Ultra geniş kamera altında da 2MP’lik makro kamera bulunuyor.

Biz, Xiaomi’nin neden makro kameraya ihtiyaç duyduğunu anlamadık. Çünkü Mi Note 10 üzerinde bulunan ultra geniş kameranın otofokus özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde ultra geniş kamera, hem yakın çekim video hemde yakın çekim fotoğraf çekimleri yapabiliyor. Xiaomi’nin Mi Note 10’a makro kamera koymasını, pazarlama stratejisi olarak değerlendiriyoruz. Malum beş, dörtten büyüktür.

Mi Note 10’un tüm düğmeleri ve SIM kart girişi, telefonun sağ tarafına yerleştirilmiş.

Mi Note 10’un alt tarafında ise hoparlör çıkış delikleri, USB-C ve 3.5mm kulaklık girişi bulunuyor. Fakat nedense Xiaomi, USB-C girişi ve kulaklık girişini tam olarakortalamamış. Bu nedenle simetri konularına dikkat eden kişiler, Mi Note 10’un alt çerçevesini çok beğenmeyecektir.

Ekran

Xiaomi Mi Note 10, 6.47 inch büyüklüğünde kavisli ve yuvarlak hatlı, AMOLED teknolojisini kullanan bir ekrana sahip. Gorilla Glass 5 cam ile korunan bu AMOLED panel, HDR destekliyor ve 1.080 x 2.340 piksel çözünürlüğe sahip.

Yaptığımız ekran testlerinde Mi Note 10’un ekranı, Xiaomi’nin açıkladığı değerler ile örtüşerek, maksimum 597 nits parlaklık değerlerine ulaşıyor. Mi Note 10 bu parlaklık değerleri ile kendi segmentindeki rakiplerine benzer sonuçlar elde ediyor.

Performans

Mi Note 10, gücünü Qualcomm Snapdragon 730G yongasından alıyor. Bu yonga üzerinde toplamda 8 adet çekirdekli(2x2.2GHz Kryo 470 Gold ve 6x1.8GHz Kryo 470 Silver) bir işlemci bulunuyor. Mi Note 10’un grafik işlemcisi ise Adreno 618.

Geekbench ile yaptığımız testlerde, tek çekirdekli işlemlerde, sadece kendinden daha üstün işlemcilere sahip akıllı telefonlar tarafından geçilen Mi Note 10, kendi segmentindeki akıllı telefonların hepsini geçmeyi başarıyor.

Mi Note 10’un çoklu çekirdek işlemlerinde benzer sonuçları elde ediyoruz.

Mi Note 10 üzerinde bulunan Adreno 618 grafik işlemcisi ise ortalama sonuçlar elde edebiliyor.

Son bir not daha ekleyelim. Genellikle kullandığımız test yazılımları cihazın limitlerini zorladığı için, test ettiğimiz akıllı telefonlar ısınır, fakat Mi Note 10 testlerimiz boyunca soğuk kalmayı başardı.

Kamera

Xiaomi Mi Note 10 üzerinde beşli kamera sistemi bulunuyor.

108MP çözünürlüğe sahip ana kamera Samsung tarafından üretilmiş ve ilk defa Mi Note 10 üzerinde kullanılıyor. 1/1.33” büyüklüğündeki bu sensör, f/1.7 diyafram açıklığına, lazer otofokus ve optik imaj stabilizasyon özelliklerine sahip.

Mi Note 10 üzerinde çift telefoto kamera bulunuyor. Birinci telefoto kamera 12MP, 1.4 µm piksel büyüklüğü, çift piksel otofokus özelliklerine sahip çok iyi bir zoom kamera. İkinci telefoto kamera ise 8MP, 1.0µm piksel büyüklüğü, optik imaj stabilizasyon ve 5x zoom yeteneklerine sahip bir kamera.

Artık günümüzdeki akıllı telefonların hepsinde ultra geniş kamera bulunuyor. Mi Note 10 üzerindeki ultra geniş kamera ise 20MP çözünürlükte ve 117 derece görüş açısına sahip. Genellikle ultra geniş kameralarda otofokus özelliğinin bulunmasını çok beklemeyiz. Fakat Mi Note 10 üzerindeki bu ultra geniş kamerada otofokus özelliği de bulunuyor ve bu sayede yakın çekimler de yapabiliyor.

Mi Note 10 üzerindeki beşinci ve son kamera ise 2MP’lik macro kamera. Bu kamera 2cm ile 10cm uzaklığındaki her şeye fokuslanabiliyor.

Gelelim bu beşli kameranın performansına; Mi Note 10 ile yaptığımız gündüz çekimlerinde ana kamerası ile çok güzel fotoğraflar çektik. Fotoğraflardaki detaylar net ve renkler son derece canlı. Gündüz çekimlerinde zoom yaptığımızda bile Mi Note 10, son derece keskin çekimler yapmayı başardı.

Mi Note 10 gece çekimlerinde de detaylı ve temiz fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Fakat ultra geniş kameranın gece çekim performansı ile ilgili problem olduğunu söyleyelim. Yaptığımız çekimlerde ultra geniş kamera hem odaklanma hem de pozlamada ciddi sıkıntılar çekti.

Gündüz Çekimleri

No items found.

Gece Çekimleri

No items found.

Batarya

Mi Note 10 üzerinde 5.260mAh kapasitesine sahip büyük bir batarya bulunuyor. Karşılaştıracak olursak, Mi Note 10 bataryası, Mi 9 Pro’nun bataryasından %30, yeni duyurulan ve satışa sunulan Mi 9S bataryasından ise %60 daha büyük.

Mi Note 10 ile birlikte hızlı şarj özelliğine sahip 30W şarj cihazı kutu içerisinden standart olarak çıkıyor. Bu hızlı şarj ünitesi 30 dakika içerisinde bu büyük bataryayı %57’ye kadar, 65 dakika da ise tamamen şarj edebiliyor.

Mi Note 10 ile yaptığımız batarya testlerinde yaklaşık 12 saat 30 dakika internette gezinebildik. Bu kadar büyük bir batarya kapasitesine sahip bir akıllı telefonun, bu sonucu elde etmesi açıkçası bizi hayal kırıklığına uğrattı.

Mi Note 10 telefonumuzu tekrar şarj ettikten sonra, video oynatma performansını ölçtüğümüzde ise çok farklı bir sonuç aldık; tam 22 saat 20 dakika. Bu sonuç ile Mi Note 10, bu güne kadar test ettiğimiz akıllı telefonlar içerisindeki video oynatabilme rekorunu kırmayı başardı.

Peki ama Mi Note 10 video oynatmada rekorlar kırarken, neden internette gezinme testlerinde en düşük sonuçlardan birisini alıyor; bizce bunun sorumlusu, Mi Note 10 üzerinde bulunan MIUI 11 kullanıcı arayüzü. İnternette gezinme nedense ciddi güç tüketiyor. Umarız Xiaomi yayımlayacağı güncelleme ile en kısa sürede bu sorunu çözer.

Güvenlik

Kalem

Klavye ve Touchpad

Gürültü ve Isınma

Hoparlör

Webcam

Diğer Özellikler

Son Karar

Xiaomi Mi Note 10 gerçekten farklı bir telefon üretmiş. Mi Note 10’un simetrik dizaynı ve işçilik kalitesi üst segment akıllı telefonlardan aşağı kalır değil. Kumlanmış alüminyum kasası sayesinde, Mi Note 10’un tutuşu da çok iyi. Ayrıca bu günlerde beş kameraya sahip bir akıllı telefon, kolay kolay görmüyoruz. Mi Note 10, bu beşli kamera sistemi ile son derece iyi fotoğraflar çekebiliyor.

Mi Note 10’un işlemcisi ise, pazardaki en iyi işlemci değil, fakat kendi segmentindeki en iyi sonuçlardan birisini üreten işlemciye sahip olduğunu vurgulamalıyız. Bizce zayıf tarafı grafik işlemcisi. Adreno 618 işlemcisi ne yazıkki anca ortalama sonuçlar elde edebiliyor.

Mi Note 10’un ülkemizdeki etiket fiyatı 6.099₺. Bu etiket fiyatı ile Mi Note 10’un kendi segmentindeki en pahalı telefonlardan biri olduğunu vurgulayalım.

Eğer iyi bir kameraya sahip bir telefon istiyorsanız ve 6.000₺ civarındaki fiyatlara bütçeniz yetiyorsa, Mi Note 10’dan daha donanımlı telefon bulmanız zor. Fakat bütçeniz el vermiyorsa, kamera kalitesinden biraz ödün vererek Realme X2 Pro’ya bakmanızı öneririz.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler